пту / edunews.ru

Для цього народні депутати групи «Партія «Відродження» внесли пакет законопроектів, який включає в себе зміни до Державного Бюджету на 2016 рік №3830-2, зміни до Бюджетного кодексу № 3831-1, а також Закону України «Про місцеве самоврядування».

Авторами пакету законопроектів виступили народні депутати Віктор Бондар, Євген Гєллєр, Віталій Хомутиннік, Артем Ільюк, Василь Гуляєв, Дмитро Святаш, Олег Кулініч, Олександр Біловол.

Читайте також"Відродження" вимагає повернути фінансування професійно-технічної освіти з державного бюджету

Відео дня

«З 1 січня 2016 року видатки на професійно-технічну освіту здійснюються з бюджетів міст обласного значення. Орієнтовна потреба у видатках для фінансування ПТУ в 2016 році  може скласти близько 6 млрд грн. Далеко на всі міста України спроможні взяти на себе відповідні додаткові витрати. Так, прикладом, на сьогодні в Харкові функціонує 25 закладів професійно-технічної освіти, видатки на утримання яких у 2016 році, за попередніми розрахунками, можуть скласти 178 млн. гривень. Для Ужгорода такі додаткові видатки складуть близько 26 мільйонів гривень на рік», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.  

Як пояснив народний депутат Василь Гуляєв, впродовж тижня на адресу народних депутатів групи «Партія «Відродження» надійшли десятки звернень колективів професійно-технічних закладів із різних регіонів України.

«Попри розмови влади про децентралізацію, збільшення дохідної бази місцевих бюджетів відбувається повільніше, ніж перекладання на місцеву владу додаткових видатків. Проблема всюди однакова: коштів на фінансування ПТУ в місцевих бюджетах немає. Міста для скорочення витрат на утримання ПТУ можуть в будь-який момент прийняти рішення, що діти, які з малозабезпечених родин з ближніх населених пунктів просто не зможуть навчатись у цьому закладі. Тому що їх навчання має оплачувати бюджет іншого міста”, – наголосив Василь Гуляєв.

«Наш пакет законопроектів допоможе вирішити проблему фінансування ПТУ комплексно, зняти цей тягар з місцевих бюджетів. Державі потрібні не тільки юристи та економісти, нам дійсно потрібні фахівці із робітничих професій. Якщо цю ситуацію не виправити, ми просто прийдемо до поступового знищення системи професійно-технічної освіти в Україні», - заявив народний депутат.