Фото УНИАН

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко в ефірі каналу «1+1».

Міністр розповів про судові справи України проти Росії, які вже розглядаються міжнародними судами.

«Європейський суд з прав людини розглядає зараз три великих справи України проти Росії. Хоча за всю свою історію розглянув лише 16 таких справ. Це і міжнародні комерційні арбітражі, куди пішли наші державні компанії, державні банки та приватні компанії для того, щоб компенсувати збитки, пов'язані з окупацією Криму, Донецька і Луганська. І великий позов, який зараз готується і буде поданий до Міжнародного суду ООН», - сказав він.

Відео дня

Читайте такожПозови проти Росії через втрату майна в Криму подали шість українських компаній – МЗС

За словами Петренка, за позовом у Суді ООН в даний час проходить процедура досудового врегулювання з РФ, оскільки Росія буде процедурно захищатися, тому що у неї немає аргументів і доказів того, що вони праві. «За всіма законами справедливості, міжнародного права і з усім людським законам ми праві, тому що це наша територія, наша земля, а вони її захопили і є агресорами, варварами, які фактично в XXI столітті на території Європи створили те, що було в XX столітті під час Другої світової війни», - підкреслив міністр.

Також він повідомив, що Мін'юст організував по всій Україні велику кампанію через центри безоплатної правової допомоги, де 5 тис. адвокатів надають допомогу переселенцям з Криму, Донецька та Луганська індивідуальної подачі позовів проти Росії.

«Ці справи розглядаються швидше, ніж міждержавні. Вже близько 800 таких скарг подано до Європейського суду з прав людини, і ця цифра щодня зростає. Наші адвокати готують опитувальник, заяву. Людина приходить, заповнює анкету і справа йде в Європейський суд», - сказав Петренко і зазначив, що саме ці справи будуть першими, «пілотними», і російські чиновники, що розвёязали війну в Україні, понесуть покарання, і мова йде не тільки про гроші, але і про кримінальну відповідальність.

Читайте такожБатько жертви катастрофи MH17 над Донбасом написав листа Путіну (текст)

«За Гаагу питання дуже правильне. По катастрофі МН17. Кілька країн вже заявили про створення міжнародного трибуналу. Розслідування зараз закінчується. Фактично, я думаю, цей трибунал оголосить прізвища винних у цій катастрофі. І це будуть в тому числі перші особи Російської Федерації» , - резюмував Петренко.