REUTERS

Як повідомляє офіційний сайт Альянсу, про це Вершбоу сказав під час свого виступу у Кракові на конференції "НАТО як активний захисник - очікування перед Варшавським самітом НАТО", яку організував Фонд Інституту стратегічних досліджень.

Читайте такожУкраїна не зможе стати членом ЄС і НАТО у найближчі 25 років – президент Єврокомісії

"Останнього разу я виступав на цій конференції два роки тому, невдовзі після незаконної анексії Росією Криму та на початку її кампанії з дестабілізації в Україні, яка відбувається і донині. Цей момент ознаменував закінчення більш ніж 20-річного періоду, коли країни Заходу дивилися на Росію як на партнера. Безсумнівно, навіть на той час Росія вже показала приклад з дестабілізації країн, розташованих по сусідству з нею, і зокрема, Молдови та Грузії. Але російська агресія проти України, включаючи першу зміну кордонів за допомогою сили у Європі з часу Другої Світової війни, зобразила «нову стратегічну реальність», яка на сьогодні стала ще обтяжливішою", - наголосив Вершбоу.

Відео дня

Читайте такожПрезидент Польщі закликає НАТО пильно спостерігати за ситуацією в Україні

За словами представника Альянсу, з часу початку кризи в Україні, Росія продовжила підривати міжнародний порядок, заснований на повазі до суверенітету держав, верховенстві права та правах людини.

Читайте такожКомандувач сил НАТО переконаний, Росія буде продовжувати тиск на Україну

"Росія намагається повернути стрілку годинника назад, коли домінували країни в межах своєї сфери впливу через силу та залякування. Ялта, а не Гельсінкі, береться до уваги як модель європейської безпеки у XXI столітті. Це ніколи не може бути нашим баченням", - заявив Вершбоу.