фото: УНИАН

Про це пише Новое время з посиланням на видання Financial Times.

У публікації сказано, що Яресько отримала пропозицію очолити уряд більше ніж 10 днів тому від представників президента Петра Порошенка й чинного прем'єра Арсенія Яценюка.

Їй запропонували підтримку у Верховній Раді з боку Блоку Петра Порошенка та Народного Фронту, сказали виданню особи, знайомі з перебігом переговорів.

Відео дня

За даними FT, минулого тижня Яресько вже займалася підбором кадрів у свій майбутній Кабмін і складанням програми його діяльності.

Читайте такожЯресько може стати прем'єром вже цього тижня - екс-посол США

Проте, сказано в статті, переговори зайшли в глухий кут наприкінці минулого тижня, тому Порошенко і Яценюк почали розглядати альтернативний план - кандидатуру Гройсмана.

FT підкреслює, що Яресько високо оцінюють інвестори і міжнародні партнери України, які розглядають технократичний уряд з нею на чолі як найкращу гарантію продовження структурних реформ і боротьби з корупцією.

Кабмін на чолі з Гройсманом вони вважають слабшим у плані витримки тиску з боку потужних корпоративних інтересів, в тому числі олігархів, а також Порошенка.

Читайте такожЛуценко пропонує 9 березня провести позачергове засідання Ради

До того ж, як стверджують джерела видання, Яресько навряд чи погодиться працювати в уряді Гройсмана, що поставить під загрозу підтримку від кредиторів, зокрема Міжнародного валютного фонду.

"Третім сценарієм" FT називає дострокові вибори до Ради, але зазначає, що він малоймовірний: волевиявлення відбудеться не раніше осені - це прирікає Україну на шість місяців політичної невизначеності та підриває зусилля з проведення реформ.

Крім того, політичні інсайдери розповіли виданню, що Порошенко і Яценюк хочуть уникнути дострокових виборів після різкого падіння підтримки їх особисто та їхніх партій зокрема. Вони остерігаються, що достатньо багато голосів отримають лідер Батьківщини Юлія Тимошенко та голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі.

Читайте такожЗМІ назвали ймовірну дату відставки Яценюка

Як повідомляв УНІАН, у ЗМІ з'явилася інформація, що чинний міністр фінансів Наталія Яресько попередньо погодилася очолити уряд. Повідомлялося, що опоненти нинішнього прем'єра готові вже цього тижня, орієнтовно 9-10 березня, ініціювати позачергове засідання парламенту, під час якого за планом Яценюк погодиться добровільно піти у відставку.