REUTERS

Анексія півострова дозволила Путіна зміцнити Севастополь як нову головну базу ЧФ, передає Lenta.ru.

Посилення флоту

Флот за два роки отримав два малих ракетних кораблі проекту 21631 ("Серпухов" і "Зелений Діл"), а також підводні човни нової будівлі проекту 636.3 "Новоросійськ" і "Ростов-на-Дону". Ще два підводні човни ("Старий Оскол" і "Краснодар") наразі проходять випробування на Північному флоті, всього таких субмарин буде шість.

Відео дня

Буквально днями ВМФ передано фрегат проекту 11356 "Адмірал Григорович", який зараз перебуває на Балтиці і скоро вирушить в окупований Севастополь.

Крім флагмана ЧФ (ракетного крейсера "Москва"), до дивізії входять сторожові кораблі "Сметливий", "Питливий" і "Ладний".

Авіація на окупованому півострові

ЗМІ повідомляє, що на аеродромі Гвардійське під анексованим Сімферополем, звідки "виселили" морську авіацію, розгорнутий 37-й змішаний авіаполк з двох ескадрилій. Першу складають фронтові бомбардувальники Су-24М, передані з переозброєного на Су-34 559-го бомбардувального авіаполку, що базується в Морозовську Ростовської області. Друга, на штурмовиках Су-25СМ, виділена з 368-го штурмового авіаполку (Будьоновськ).

"38-й винищувальний авіаполк сидить на Бельбеку — традиційній базі кримських перехоплювачів ППО з радянських часів. У складі полку — дві ескадрильї, оснащені Су-27П, Су-27УБ, Су-27СМ і Су-30М2. Літаки збиралися з декількох з'єднань, зокрема з переозброення на Су-35С 22-го і 23-го авіаполків на Далекому Сході, а також з 3-го авіаполку (Кримськ)", - йдеться у статті.

Читайте такожУкраїна в ООН: РФ розгорнула у Криму 23-тисячне угруповання і готує об'єкти для зберігання ядерної зброї

В окупованому Криму "зелені" гвинтокрили зібрані в 39-му вертолітному полку, приписаному до тієї ж 27-ї дивізії і розгорнутому на аеродромі Джанкой. Це мінімум три ескадрильї, у тому числі на Ка-52, Мі-35М, Мі-28Н, Мі-8АМТШ. Також є кілька Мі-26. Цей полк цілком тягне на авіабригаду.

Крім того, ППО анексованого півострова посилили двома зенітними ракетними полицями, оснащені системами С-300ПМ: 12-ий розгорнуто в Севастополі (це колишня українська 174-а зенітна ракетна бригада - Ред.), а 18-й (колишній український 50-й зенітний ракетний полк з Феодосії - Ред.) — в глибині півострова.

Наземні війська

Зазначається, що основним наземним компонентом була і залишається 810-та бригада морської піхоти Чорноморського флоту. Їй надано 1096-й зенітний ракетний полк на комплексах "Оса-АКМ". Також у районі Перевального базується 126-а бригада берегової оборони.

В анексованому Криму також сформовані і продовжують формуватися нові з'єднання. Так, в Севастополі створена 127-а окрема бригада розвідки.

Також у Джанкої, де тепер зосереджені вертольоти армійської авіації, планують відтворити після 2020 року 97-й десантно-штурмовий полк 7-ї ("новоросійської") дивізії ВДВ.

На базі переданих підрозділів 11-ї берегової ракетно-артилерійської бригади (з Анапи) сформована окрема 15-а бригада, на озброєнні якої є протикорабельні ракетні комплекси "Бастіон" і "Бал". Крім того, розконсервований об'єкт "Сотка": установки ракетного комплексу "Скеля" (ракети 3М44 "Прогрес") у районі селища Резервне.