Фото УНИАН

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві МЗС України у зв’язку з забороною народному депутату Геращенко на в’їзд до Росії.

Як наголошується в заяві, "не допустивши Ірину Геращенко до участі у судовому засіданні в рамках сфабрикованого процесу у справі Надії Савченко, російська влада цілеспрямовано створила штучні перешкоди представнику України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи для виконання своїх безпосередніх функцій".

У МЗС наголосили, що такий крок російської влади є грубим порушенням зобов'язань Росії у рамках Мінських домовленостей щодо звільнення заручників та незаконно утримуваних осіб, зокрема п.5 Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, а також п.6 Комплексу заходів, який був схвалений главами держав у Нормандському форматі, зокрема Росії, 12 лютого 2015 року та підтверджений резолюцією Ради Безпеки ООН 2202 (2015).

Відео дня

Читайте такожСтало відомо, чому Геращенко не пустили до Росії

МЗС України вимагає від російської сторони негайно скасувати це рішення, а також вжити всіх необхідних заходів з метою уникнення будь-яких подальших провокацій щодо родичів, близьких та адвокатів Савченко, українських та іноземних журналістів, правозахисників, народних депутатів України, а також усіх інших представників України та міжнародного співтовариства, які присутні під час виголошення вироку.

Як повідомляв УНІАН, Геращенко, яка у складі української парламентської делегації прямувала до російського міста Донецьк на суд, який оголошує вирок викраденій та вивезеній в РФ українській льотчиці Савченко, заборонили в’їзд на територію Росії. Також було повідомлено, що Геращенко заборонено в’їзд до РФ до 2021 року.