REUTERS

Міністерство висловило рішучий і категоричний протест у зв'язку з так званим «вироком» так званого «російського суду» про засудження громадянки України, народного депутата, члена Парламентської асамблеї Ради Європи Савченко до 22 років ув'язнення. Про це йдеться у переданій УНІАН заяві МЗС України.

Читайте такожУ Путіна відповіли на пропозицію Порошенка обміняти Савченко

Відео дня

«Цей вирок є беззаперечним доказом того, що в сучасній Росії марно шукати справедливості. Коли Росію цікавить політика, вона залишається байдужою до основоположних норм і принципів міжнародного права в сфері захисту прав і свобод людини, власних законів, до гуманності, справедливості та елементарним нормам моралі», - сказано в заяві.

«Неправомірне рішення суду базується на сфабрикованих матеріалах слідства і є вироком не Надії Савченко, а самій Росії, в якій Кремль розчавив справедливість і правосуддя», - наголосили в МЗС України.

В українському зовнішньополітичному відомстві зазначили, що «порушення Росією у такий брутальний спосіб універсальних норм, а також імунітету депутата ПАРЄ є чітким сигналом міжнародній спільноті про неприпустимість потурання основоположних принципів та норм державою, яка є одним із постійних членів Ради Безпеки ООН».

В МЗС заявили, що розглядають цей цинічний судовий фарс також як чергове беззаперечне свідчення зриву виконання Мінських домовленостей Російською Федерацією.

Читайте такожУ Слідчому комітеті РФ прокоментували вирок Савченко цитатою Висоцького

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони негайного скасування цього протиправного, антигуманного рішення та негайного звільнення Савченко. Також українське відомство вимагає звільнити усіх незаконно утримуваних громадян України, які є політичними заручниками та жертвами російської агресії проти України.

«Закликаємо усіх членів міжнародного співтовариства публічно засудити цей злочин та посилити тиск на РФ, щоб примусити Росію зупинити агресію проти суверенітету і територіальної цілісності України, а також проти українських громадян», - наголошується у заяві.

В МЗС України переконані, що всі причетні до фабрикування справи Савченко будуть притягнуті до відповідальності. З цією метою українська сторона продовжить роботу з метою забезпечення підтримки нашими партнерами «списку Савченко», запевнили у відомстві.

Як повідомляв УНІАН, суд у Росії засудив Савченко до 22 років ув’язнення за нібито вбивство російських журналістів, які незаконно перебували на сході України для інформаційного супроводу російських бойовиків.

Також їй присудили Савченко штраф у 30 тис. рублів за «незаконний перетин кордону».

Савченко та її захист звинувачення відкидають і стверджують, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили бойовики, які потім примусово переправили її до Росії.

Савченко незаконно утримують у РФ із середини літа 2014 року.