REUTERS

Джерелом інформації стал неймовірна кількість документів панамської компанії Mossack Fonseca & Co, через яку реєстрували офшорні фірми велика кількість впливових людей, передає ТСН

Ці документи опинилися в розпорядження німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка передала їх Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ) та Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Читайте такожПорошенко заснував три офшори для реструктуризації активів Roshen

Відео дня

Наразі з 20 українців опубліковані матеріали про трьох людей, пов'язаних х Україною - президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Павла Лазаренка і підприємця Мохаммада Захура – британського бізнесмена пакистанського походження, який живе і веде бізнес в Україні.

У статті про Захура йдеться про те, що він був фігурантом кримінальної справи про газову корупцію. В цій справі фігурували колишній прем'єр Павло Лазаренко і майбутній – Юлія Тимошенко, а також компанія "Єдині енергетичні системи України" – ЄЕСУ.

Читайте такожБлизькі до Путіна люди "відмили" через офшори понад $2 мільярди - ЗМІ

Генпрокуратура намагалася з'ясувати, чи використовувалися компанії Захура для переведення "брудних грошей" для Лазаренка. Слідчі не знайшли підтверджень того, що бізнесмен причетний до шахрайства і підкупу у цій справі.

Саму ж справу по ЄЕСУ, в залежності від політичної ситуації в Україні, то закривали, то відкривали знову. Востаннє її припинили 28 лютого 2014 року.