Фото УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції у Києві повідомив адвокат колишніх беркутівців Олександр Горошинський.

Адвокат нагадав, що співробітникам «Беркута» інкримінують вчинення масових розстрілів людей і замах на вбивство. "Усі епізоди, які інкримінуються їм, - вони кваліфікуються через статтю 41 - це виконання злочинного наказу. Разом з тим, матеріалами кримінального провадження з обвинувачення співробітників «Беркута» зовсім не надано жодних доказів того, що існував так званий злочинний наказ", - заявив Горошинський.

У зв'язку з цим адвокат зазначив, що сторона захисту мала відпрацювати це питання і зібрати за можливістю докази.

Відео дня

Він повідомив, що перед Генеральною прокуратурою неодноразово порушувалося питання про необхідність проведення допиту колишніх вищих посадових осіб, і не тільки Януковича, а й екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, інших керівників правоохоронних органів тощо.

Читайте такожЯнукович не приїде в Київ на допит, бо йому в Україні "загрожує небезпека" - адвокат

Як сказав Горошинський, з цією метою він звернувся до адвокатів Януковича з проханням, щоб Янукович дав пояснення у справі, де, по суті, його звинувачують у злочинних діях.

"У відповідь на моє звернення було дано згоду. Я разом з колегою, адвокатом Віталієм Сердюком, прибув до Москви, де відбулася зустріч і були відібрані пояснення", - повідомив адвокат.

За його словами, пояснення Януковича були зафіксовані 11 квітня на письмовий протокол.

"Янукович підписав власноруч заяву і завірив її нотаріально, в якій він просить Святошинський суд його допитати у рамках кримінального провадження у режимі відеоконференції", - сказав Горошинський.

Читайте такожЯнукович вчергове запевняє, що не давав наказу силою придушити Майдан

За словами адвоката, дані документи збиралися для того, щоб мати правову підставу для клопотання перед судом про допит у порядку міжнародної правової допомоги та про допит свідка у режимі відеоконференції.

Як зазначив Горошинський, на підготовчому слуханні зі звинувачення екс-співробітників «Беркута» він заявив клопотання про допит Януковича і екс-командувача Внутрішніми військами Станіслава Шуляка у режимі відеоконференції.

Суд присяжних у Святошинському райсуді Києва задовольнив це клопотання і вирішив звернутися з відповідним запитом до Міністерства юстиції України, яке, у свою чергу, має адресувати звернення до Мін'юсту РФ з метою організувати цей допит.