Фото УНИАН

Президент Петро Порошенко заявив, що вніс до Верховної Ради кандидатури на посади членів Центральної виборчої комісії (ЦВК), але назвати 12 кандидатів, які потрапили в цей список, відмовився.

Раніше парламентські партії і депутатські групи подали лише 24 кандидата.

"На місці президента я би відштовхувався від двох основних критеріїв, вибираючи нових кандидатів, - це професіоналізм і досвід роботи в сфері організації виборчого процесу і права. Тільки при таких умовах оновлений склад членів Центральної виборчої комісії має шанс бути незалежним і не виявитися виконавцем чиєїсь волі. Зрозуміло, що нові члени ЦВК повинні бездоганно володіти виборчим правом. Так як часу на розкачку у них немає. Перший іспит їм належить вже 17 липня під час довиборів у Верховну раду України", - прокоментував політолог Андрій Золотарьов.

Відео дня

Читайте такожЦВК зареєструвала ще 11 кандидатів у нардепи на проміжних виборах 17 липня

За його словами, з поданих раніше 24 кандидатур у список членів ЦВК лише декілька осіб мають достатній досвід роботи і компетенції у виборчому праві і процесі.

"Якщо відштовхуватися від критеріїв професіоналізму і досвіду роботи в цій сфері, на сьогоднішній день з озвучених прізвищ можна виділити кілька людей, що відповідають цим вимогам. Так від депутатської групи "Відродження" - Алла Басалаєва, працює суддею Дарницького суду Києва, до цього пропрацювала 7 років у Центральній виборчій комісії. Чи Євген Радченко від "Самопомочі" - один з керівників Комітету виборців України. Або Віталій Плукар від БПП, який пропрацював у ЦВК близько 4 років. Принаймні їх досвід достатній для того, щоб ефективно працювати в ЦВК", - вважає Андрій Золотарьов.