Традиционное пятничное фото из Верховной Рады. 11:30 3 июня - работа кипит. / Фото twitter.com/chesno_2012

Про це повідомляє "Європейська правда", яка має прикінцеві положення рішення, прийнятого комісією на засіданні у Венеції.

Як відомо, зміни до закону "Про вибори народних депутатів" були ухвалені парламентом в лютому і стали частиною домовленостей про ротацію уряду. Вони не мали достатньої підтримки в сесійній залі і були підтримані після 20 провальних голосувань. Після чого ключові парламентської партії, в тому числі БПП і "Фронт змін", провели з'їзди для зміни своїх виборчих списків зразка 2014, викресливши з них небажаних кандидатів.

Читайте також49 нардепів просять КС визнати неконституційним закон про "партійну диктатуру"

Відео дня

У Венеціанській комісії наполягають, що така практика не відповідає європейським стандартам.

ВК нагадала, що кілька років тому вже давала висновок щодо конституційних положень про "імперативний мандат" і тоді також визнала цю норму недемократичною.

"У відповідності зі своїми попередніми коментарями щодо Конституції, Венеціанська комісія вважає, що надання партіям таких повноважень суперечить міжнародним стандартам і де-факто позбавляє громадян (електорат) зробленого ними вибору, бо партія сама вибирає хто з учасників списку повинен бути обраний.

Читайте такожВ Україні набув чинності скандальний закон про "партійну диктатуру"

"Право партій прибирати кандидатів зі свого списку після того, як вибори вже відбулися... має бути переглянуто і приведено у відповідність до європейських стандартів", - йдеться у висновках "Венеціанки".

Необхідно зазначити, що висновки Венеціанської комісії не є юридично зобов'язуючими для України, однак у випадку, якщо Київ проігнорує висновки ВК, це викличе претензії з боку західних партнерів.