REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це вони заявили сьогодні на прес-конференції у Києві, коментуючи результати референдуму у Сполученому Королівстві, згідно з якими більшість британців висловилися за вихід країни з ЄС.

Так, експерт-міжнародник, аналітик Інституту світової політики Дарія Гайдай припустила, що інституції ЄС зосередяться на відносинах з Британією.

«Швидше за все, ЄС візьме паузу у відносинах з Україною і сфокусує увагу повністю на Британії. Україна може продемонструвати, що вона не є проблемою, підтримує ЄС і готова пропонувати рішення, в тому числі щодо тих проблем, які вона сама має, тобто виступити партнером ЄС», - сказала Гайдай.

Відео дня

Вона вважає, що Україні у відносинах з ЄС варто зосередитися на «технічних переговорах».

«Гучних, політичних заяв, звичайно, від керівництва ЄС Україна не отримає, потрібно зосередитися на технічній роботі зі зближення українських інституцій з європейськими, обміні практиками, технічних речах імплементації Угоди про асоціацію. Ніяких обіцянок наразі європейські лідери не зможуть Україні дати, вони мають зважати на те, яка ситуація в ЄС», - сказала Гайдай.

Вона вважає, що після референдуму у Британії лідери ЄС будуть «занадто зайняті справами британськими, й Україна відійде на другий план».

«Україні буде важче добиватися уваги від європейських лідерів, важче відстоювати свої інтереси», - додала Гайдай.

Читайте такожПорошенко прокоментував Brexit: Шкода, але "нам своє робить"

Своєю чергою експерт-міжнародник, аналітик благодійного фонду «Майдан закордонних справ» Олександр Хара також висловив думку, що у короткостроковій перспективі увага британської і європейської дипломатії буде прикута до перемовин про нові параметри співробітництва між Великою Британією та ЄС.

«Велика Британія була достатньо потужним адвокатом нашим поряд з Польщею і Балтійськими країнами, і втратити такого друга, який би міг впливати на рішення, - це погано»,- сказав він.

Водночас Хара зазначив, що в ЄС заради консенсусу можуть пом’якшити або навпаки зробити жорсткішою певну позицію.

За його словами, з виходом зі складу ЄС у Великої Британії «таких зв’язаних рук не буде, і її підтримка України у відбитті російської агресії, на шляху реформ може в середньостроковій перспективі навіть збільшитися, оскільки вона не буде зобов’язана координувати свої дії з Берліном чи Парижем, а скоріше з Вашингтоном».

На переконання Хари, за умови адекватної політики Київ може взяти до уваги досвід Великої Британії у розбудові нових відносин з ЄС.

«Україні треба придивитися, як британці будуть вибудовувати нові відносини з ЄС, вже не будучи членом Євросоюзу, і скористатися цим досвідом. Я впевнений, що їх дипломатія достатньо потужна і виторгує собі гарні умови», - сказав експерт.

«З точки зору можливості чи неможливості вступу України в ЄС, ми можемо подивитися, може британська модель нам буде більше до вподоби», - додав Хара.

Гайдай також зазначила, що результати референдуму про вихід Великої Британії з ЄС позитивно сприйняли в Росії, оскільки вони продемонструють слабкість ЄС, Заходу та альянсів західних держав.

Читайте також"Що буде, якщо ми вийдемо з ЄС?": Google "вибухнув" від запитів британців після референдуму

«Хоча насправді Британія таким чином розв’язує собі руки, оскільки Британія завжди виступала за більш жорстку позицію щодо Росії, завжди критичніше була налаштована, ніж Франція і Німеччина», - додала Гайдай.

«Для Росії головне, що ЄС буде певний час в кризі, і це допоможе Путіну реалізовувати свої інтереси в ЄС, йдеться про збільшення свого впливу на євроскептичні країни і використання британського прецеденту як аргументу в підвищенні децентралізованих рухів всередині ЄС»,- переконана Гайдай.

Як повідомляв УНІАН, у Великобританії євроскептики здобули перемогу на референдумі щодо виходу країни з ЄС. Після підрахунку всіх голосів прихильники Brexit набрали 51,9% голосів.

Згодом прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон заявив, що піде у відставку в жовтні цього року.

Також у Європейському Союзі висловили жаль з приводу результатів референдуму у Великій Британії, очікують від уряду цієї країни швидкої реалізації відповідного рішення та наголошують, що союз 27 країн існуватиме й надалі.