Фото УНИАН

Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман в ефірі одного з телеканалів.

«Ми обговорювали це питання (питання заборони транзиту - УНІАН). Це дикі заходи з боку Росії, безумовно, ми тут консолідовані з ЄС і СОТ, тому що це порушення всіх можливих норм. Ми будемо і далі працювати разом, щоб випадків заборони транзиту не виникало», - сказав Гройсман.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня Росія ввела додаткові обмежувальні заходи щодо транзиту українських товарів через свою територію. Зокрема, вони передбачають продовження терміну дії продуктового ембарго стосовно ряду українських товарів, включаючи продовольство і промпродукцію, до 31 грудня 2017 року, обмеження на транзит товарів до Казахстану і Киргизстану, повна заборона на транзит товарів, що потрапляють під дію ембарго або мають намір стягувати мито.

Відео дня

Читайте такожЧерез торгову блокаду РФ на кордоні затримано майже 130 українських вагонів

Дії російської сторони були багато в чому передбачуваними. Так, 24 червня Міністерство з інвестицій та розвитку Республіки Казахстан рекомендувало перевізникам, які здійснюють міжнародні перевезення з території України на територію Казахстану, організовувати з 1 липня доставку вантажів по альтернативних маршрутах в обхід Росії. Зокрема, Казахстан запропонував скористатися наступними маршрутами: через Грузію, Азербайджан і Каспійським морем в казахстанський порт Актау, а також через Туреччину, Іран, Туркменістан і Узбекистан.

Взаємні торговельні обмеження між Україною і Росією були введені в січні поточного року. За різними оцінками, втрати українських виробників від введених Росією санкцій перевищили 1 млрд дол.