фото: УНІАН

Про це повідомляє Урядовий портал.

Як зазначається в повідомленні, у рамках кампанії «Перші ластівки електронного декларування», що покликана підготувати державних службовців до впровадження нової системи декларування майна та доходів, експерти Програми Розвитку ООН в Україні детально ознайомили віце-прем`єр-міністра із процедурою заповнення нової електронної форми декларації.

Читайте такожГройсман наполягає на запуск Нацагентства з подолання корупції та системи електронного декларування

Відео дня

Окрім випробування власне електронної системи декларування майна та доходів, Климпуш-Цинцадзе та експерти ПРООН обговорили низку питань, які часто виникають у осіб, які мають заповнювати такі декларації. Зокрема, факти розвіюють основні міфи про електронне декларування: саму декларацію можна заповнювати протягом всього 60-денного періоду, зберігаючи чернетку та продовжуючи заповнення у зручний час; у відкритому доступі не відображаються всі дані, які зазначені в декларації (зокрема, інформацією, що не відображається, є відомості щодо ідентифікаційного номера, даних паспорта громадянина України, місця проживання, дати народження фізичних осіб, щодо яких зазначається інформація в декларації, місцезнаходження об’єктів, які вказуються в декларації (окрім області, району, населеного пункту).

Водночас, віце-прем`єр висловила сподівання на те, що НАЗК вдасться забезпечити для декларантів функціонування каналів комунікації, які будуть максимально доступним та ефективним інструментом роз`яснення нових правил заповнення декларацій. На її думку, питання можуть виникнути, наприклад, щодо оцінки майна, яке раніше не декларувалося.

Читайте такожСистему електронного декларування для чиновників запустять 15 серпня

Також важливими складовими самої декларації є необхідність вказування даних, зокрема, про незавершені об`єкти будівництва, або про майно, яке перебуває у власності третіх осіб, але контролюється самим декларантом. Основною метою надання цієї інформації є мінімізація підстав для додаткових перевірок особи. Вказуючи такі дані в декларації одразу, особа убезпечує себе від можливих негативних наслідків, адже Національне агентство з питань запобігання корупції має повноваження щодо здійснення вибіркового моніторингу способу життя суб’єктів декларування з метою встановлення відповідності їхнього рівня життя наявним у них та членів їхньої родини майну і одержаним ними доходам, згідно з поданою декларацією такої особи.

Зараз сторінка платформи подання електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, працює у тестовому режимі. Офіційна система буде доступною з 15 серпня 2016 року на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, згідно з Рішенням НАЗК «Про Початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» №2 від 10 червня 2016 року.

Як відомо, запровадження електронного декларування майна та доходів чиновників було однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС, підкреслюється в повідомленні.