фото: УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказала віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, прикро було чути позицію прем'єр-міністра Нідерландів, яку було озвучено вчора з приводу того, що уряд Нідерландів не готовий відповідати за своє попереднє рішення, коли були закінчені процедури щодо Угоди про асоціацію.

Читайте такожУкраїна закликає Нідерланди ухвалити відповідальне рішення щодо Угоди про асоціацію України з ЄС

Відео дня

Климпуш-Цинцадзе зазначила, що прикро, що зараз береться до уваги дорадчий референдум, тобто, “по суті, береться до уваги думка 20% населення Нідерландів, котрі зараз впливають на те, що Україна може стати заручником такого голосування нідерландськими громадянами”.

За її словами, уряд продовжує працювати з усіма країнами-членами ЄС стосовно того, що “ми вважаємо неприйнятною таку позицію Нідерландів і вважаємо, що нам необхідно отримати ратифікацію від Нідерландів, можливо, із зазначенням особливої позиції стосовно того, що двосторонні норми, які стосуються тільки виключно окремих країн-членів, то вони, можливо, не будуть застосовуватися в Нідерландах”.

Як повідомляв УНІАН, у липні 2015 року парламент Нідерландів завершив процедуру ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Однак 6 квітня 2016 року у Нідерландах відбувся консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Явка становила 32,28%, проти проголосували 61% учасників референдуму, за – понад 38%.

Нині Єврокомісія та Україна очікують від уряду Нідерландів пропозицій стосовно подальших дій після референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Водночас 22 вересня прем’єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна може не ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС в частині запровадження поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі.

 «Я гадаю, що у кінцевому підсумку ми не ратифікуємо, - сказав Рютте, - і це незважаючи на витрачені місяці дипломатичних зусиль з метою вийти на рішення».

При цьому глава уряду Нідерландів висловив певний оптимізм, що Угода про асоціацію в частині зони вільної торгівлі може залишатися чинною і без Нідерландів, поширюючись на інші 27 країн-членів Європейського Союзу та Україну.