Лоуренс Вайнбаум відзначив роль українців у боротьбі із нацистами/ Фото УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час брифінгу в Києві.

"Ми приїхали сюди сьогодні для того, щоб згадати про жахливу трагедію, яка спіткала євреїв Києва і прилеглих територій, - саме Бабин Яр, 75-та річниця подій", - сказав Вайнбаум і додав, що "це були плани Німеччини щодо знищення єврейського народу".

Він зауважив, що нині в Україні є багато труднощів. "Дуже багато перешкод. І буде дуже важко подолати ці проблеми", - зауважив представник Всесвітнього єврейського конгресу і висловив вдячність українській владі за те, що "вони дозволили нам бути тут, організувати церемонії, які проводяться".

Відео дня

Крім того, Вайнбаум відзначив, що мільйони українців боролися з нацизмом. "Мільйони українців воювали в арміях проти нацистів. І ми повинні також згадати про них", - підкреслив він і додав, що "були, звичайно, місцеві люди, які і негарну роль відігравали, які робили так, що ситуація погіршувалася".

Читайте такожСьогодні у Києві відкриється виставка до 75-річчя трагедії: "Бабин Яр – пам'ять на тлі історії" (рос.)

За словами Вайнбаума, необхідно зрозуміти складну історичну спадщину. "Це процес, який буде займати, мабуть, дуже багато часу. Покоління пройдуть перед тим, як можна буде зрозуміти, чи є досягнення в українському суспільстві щодо розвитку і розуміння ситуації", - сказав він.

Як повідомлялося, президент Ізраїлю Реувен Рівлін, виступаючи 27 вересня на парламентських слуханнях у Верховній Раді України, присвячених 75-м роковинам трагедії у Бабиному Яру, заявив про причетність бійців ОУН до Голокосту в роки Другої світової війни.

«Близько півтора мільйона євреїв були вбиті на території сучасної України під час Другої світової війни в Бабиному Яру і багатьох інших місцях. Їх розстрілювали в лісах, біля ярів і ровів, зіштовхували в братські могили. Багато пособників злочину були українцями. І серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися над євреями, вбивали їх і в багатьох випадках видавали німцям. Справедливо і те, що було понад 2,5 тисячі праведників народів світу, ті лічені іскри, які яскраво горіли в період темних сутінків людства. Однак більшість мовчали», – заявив Рівлін.

Голова Організації українських націоналістів Богдан Червак назвав «плювком в душу українцям» слова Рівліна про причетність бійців ОУН до Голокосту.