Ілюстрація REUTERS

Про це Зеркаль сказала в ефірі «5 каналу» і додала, що це станеться, якщо в ЄС дійдуть згоди щодо механізму призупинення безвізових режимів з третіми країнами.

"Це питання пов'язано з тим, що в Європейському Союзі, а саме між інституціями Європейського Союзу продовжуються дуже важкий і довгий діалог щодо механізму припинення безвізового режиму", - сказала заступник міністра, коментуючи відсутність у порядку денному Європарламенту питання розгляду можливості запровадження безвізу з Україною в листопаді.

При цьому вона висловила переконання, що процес щодо запровадження механізму припинення безвізового режиму наближається до логічного завершення.

Відео дня

"Принаймні вони прийняли рішення щодо трьохступеневого механізму призупинення дії безвізового режиму, і зараз основне питання полягає в тому, хто на якому етапі буде приймати рішення, і хто буде головним", - зазначила Зеркаль.

У цьому зв'язку вона додала: "Чи це буде делегований акт, і це рішення буде приймати виключно (Європейська) комісія, чи комісія буде представляти цю позицію (Європейському) парламенту і зі згоди парламенту приймати своє рішення".

Читайте такожРада цього тижня звернеться до ЄП щодо ухвалення рішення про "безвіз" для України

При цьому вона наголосила, що на остаточному рішенні щодо запровадження механізму припинення безвізу наполягають в першу чергу країни-члени.

За її словами, українські дипломати змушені застосовувати додаткові важелі впливу на країни-члени ЄС в той час, коли головні європейські інституції готові продовжувати цю роботу.

Також вона припускає, що на порядку денному в листопаді питання про запровадження безвізового режиму з Україною може з'явитися після кулуарних домовленостей в ЄС.

"На наступний тиждень запланований тріалог з припиненню безвізового режиму - це 7 листопада, і якщо 7 листопада вони дійдуть до компромісного рішення, то після цього може з'явитися, в принципі, з'явиться в порядку денному вже позначка щодо розгляду механізму припинення безвізового режиму", - сказала заступник міністра закордонних справ.

Читайте такожВ ЄС знову проблеми з рішенням, яке гальмує "безвіз" для України – журналіст

При цьому Зеркаль зауважила, що Україна наполягає на тому, щоб питання запровадження безвізового було поставлено на засідання постійних представників країн-членів ЄС у Брюсселі.

Вона нагадала, що в Євросоюзі по суті залишилося два питання, щодо яких необхідно знайти компроміс.

"Зі слів посла Німеччини в Брюсселі, вони майже вийшли на розуміння того, як це може бути досягнуто, і вони сподіваються, що це відбудеться якраз на наступному тижні", - додала заступник міністра закордонних справ.