РФ намагається схилити нашу підгрупу до того, щоб саме ми затвердили т.зв. формулу Штайнмаєра / REUTERS

Про це представник України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи, координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська написала у Facebook.

Читайте також"Нотка клоунади": в контактній групі розповіли про бажання бойовиків привітати Трампа "офіційною нотою"

«Щодо дискусії в Мінську, то вона вдруге поспіль отримує цікаве русло. РФ намагається схилити нашу підгрупу до того, щоб саме ми затвердили т.зв. формулу Штайнмаєра, а Тристороння контактна група її “парафіювала”. Звісно, українська сторона не може на це піти, так як глави держав Норманської четвірки дали доручення 4-м міністрам закордонних справ розробити Дорожню карту до кінця листопада, частиною якої будуть як безпекові позиції, так і політичний блок», - написала Айвазовська.

Відео дня

«У мене особисто складається враження, що росіяни тактично намагаються звільнити міністра Лаврова (міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова - УНІАН) від надзавдання узгодити документ в нормандському форматі на їх умовах і вийти на спільний документ клином через мінський формат в частині політичного блоку. А тут не простіше», - додала вона.

Як повідомляв УНІАН, 27 січня 2016 року представник РФ у Тристоронній контактній групі Борис Гризлов заявив, що внесення змін до Конституції України має передбачати надання "особливого статусу" тимчасово окупованим Росією територіям на Донбасі на постійній основі за "формулою Штайнмаєра".

Читайте такожМеркель передали нову відеопрезентацію про російські війська на Донбасі

Крім того, на його переконання, поправки до закону про особливий статус Донбасу мають бути узгоджені у Тристоронній контактній групі. При цьому повноваження обраної на майбутніх виборах на Донбасі влади не повинні бути припинені у 2017 році.

Своєю чергою на запит УНІАН у відділі преси Посольства ФРН у Україні, коментуючи заяву Гризлова про "формулу Штайнмаєра", повідомили, що пропозиція глави МЗС ФРН стосувалася введення особливого порядку самоврядування в Україні разом з проведенням місцевих виборів. У Посольстві ФРН не заперечили, що Штайнмаєр пропонував у рамках Мінського процесу план щодо проведення місцевих виборів на Донбасі. У посольстві не підтвердили, що мова йшла про надання "особливого статусу" Донбасу на постійній основі, а повноваження органів місцевої влади, обраних на ймовірних виборах, не повинні бути припинені у 2017 році.

"Пропозиція стосується черговості проведення місцевих виборів в окупованих районах Донбасу і запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в цих районах. Пропонувалося, щоб закон про запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в Україні тимчасово запроваджувався разом з проведенням місцевих виборів. Остаточне та тривале застосування цього закону відбулося б тоді, коли буде підтверджено позитивний перебіг виборів, і всі інші складові процесу Мінських домовленостей й надалі розвиватимуться позитивно", - наголосили у посольстві.