Приватна розвідка США прогнозує посилення впливу Росії / REUTERS

Політичні зміни в Брюсселі і Вашингтоні можуть дозволити Кремлю посилити свій вплив на території колишнього Радянського Союзу, вважають аналітики приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, передає Апостроф.

На їхню думку, у зв'язку з цим Україні, можливо, доведеться піти на поступки у питанні реалізації Мінських угод.

Країни колишнього СРСР, враховуючи політичні зміни, що відбулися в Європі та США, ймовірно, переглянуть свої позиції у відносинах із Заходом. Так, на президентських виборах, які минули 13 листопада в Молдові, перемогу здобув лідер проросійської Соціалістичної партії країни Ігор Додон. І хоча парламент Молдови і прем'єр-міністр досі виступають за європейську інтеграцію, Ігор Додон очевидно буде намагатися поглиблювати економічні і політичні зв'язки з Росією. Грузія також почала пом'якшувати свою позицію щодо невизнаних республік Абхазії та Південної Осетії, через які Грузії навіть довелося воювати з Росією в 2008 році.

Відео дня

Читайте такожАналітики Stratfor оцінили ймовірність продовження санкцій Заходу щодо Росії (інфографіка)

Україна спирається на економічну та політичну підтримку Заходу, який запровадив санкції проти Росії за анексію Криму й розпалювання конфлікту на Донбасі. Тим не менше уряд у Києві не може бути впевнений в тому, що санкційний тиск продовжуватиметься, вважають у Stratfor. З огляду на тривалу війну на сході в Україні навряд чи буде обраний проросійський лідер, але мінливі політичні обставини в Європі і США можуть змусити Київ переглянути свою позицію щодо Мінських угод і прийняти більш примирливий підхід до переговорів з Росією щодо ситуації на Донбасі.

Водночас Київ може спробувати посилити військову співпрацю з Польщею і країнами Балтії, якщо члени НАТО, зокрема США, скоротять свою присутність у Центральній та Східній Європі.

Протягом наступного року, поки адміністрація нового президента США буде знайомитися зі справами, а розкол в Європейському Союзі продовжить розширюватися, Росія може спробувати повернути собі вплив у багатьох периферійних державах колишнього СРСР.

"Правда, навряд чи цей вплив буде таким же сильним, як у середині 2000 років, коли економіка Росії процвітала і її політична система не зазнавала потрясінь. Навіть якщо в 2017 році Захід послабить свої санкції проти Москви, Сполучені Штати і НАТО навряд чи відмовляться від своїх союзників по периферії Росії", - підсумували у Stratfor.