ukraineun.org

Про це він сказав на засіданні Ради безпеки ООН, під час якого розглядалася ситуація довкола Авдіївки.

“З часу спалаху воєнний дій, Україна неодноразово, буквально сотні разів прохала російських представників у Спільному центрі для контролю та координації використати їхній вплив, щоб зупинити воєнні дії. З 230 запитів, зроблених у період з 29 січня до 1 лютого, щоб зупинити бойові дії в районі Авдіївки, усі, окрім двох, були проігноровані”, - заявив Єльченко.

Також він нагадав, що 31 січня Україна закликала до проведення термінової зустрічі Тристоронньої контактної групи у режимі відеоконференції, щоби “зупинити напруженість ситуації”, але російська сторона і її маріонетки відмовились від неї, стверджуючи, що це “невідповідний момент”.

Відео дня

Читайте такожЧуркін заявив про "політичну альтернативу" обстрілам на Донбасі

Водночас, у цей момент Єльченко подивився в сторону постійного представника Росії в ООН Віталія Чуркіна та сказав: “Серйозно? Це невідповідний момент?”.

Посол України додав, що незважаючи на заклики до встановлення термінового та всеосяжного режиму припинення вогню та відведення важкого озброєння, 1 лютого російські бойовики продовжували здійснювати обстріли вдень і вночі, і навіть стріляли в напрямку бригади ремонтників, які намагалися відремонтувати пошкоджені лінії електропередач, обстрілювали житлові будинки та обстріляли одну з доріг, як знак проти евакуації цивільних.

“Це є воєнними злочинами, і ні чим іншим”, - заявив Єльченко.

Читайте такожЄльченко: Росія живе у паралельній реальності, яка створена пропагандою

Також він сказав, що з початку цього року 20 українських військових було вбито та 134 було поранено російським гібридними силами і підтримуваними нею бойовиками.

Єльченко під час засідання Радбезу ООН показав усім присутнім фотографію загиблого 26-річного солдата Андрія Кизило, який поліг 29 січня, захищаючи Авдіївку. Посол України поглянув в сторону Чуркіна та сказав: “Подивіться в його очі, пане посол. Це ваше озброєння та ваші співвітчизники вбили його”.