Олег Кулініч / фото vidrodzhennya.org.ua

Урядова медична реформа може призвести до подальшого занепаду сільської медицини і не гарантує державної підтримки соціально незахищених громадян України. Про це у Верховній Раді розповів народний депутат групи «Партія «Відродження» Олег Кулініч, коментуючи рішення політичної сили не підтримувати урядову ініціативу, передає прес-служба партії.

За словами політика, в уряді не змогли пояснити суть медичної реформи для жителів селищ. Зокрема багато питань на місцях викликає введення госпітальних округів.

«Люди на місцях, медичні працівники районних лікарень, не розуміють, що буде з ними, яка їх доля. Чи будуть дійсно працювати районні лікарні, що буде з сільськими амбулаторіями, що буде з ФАПами? Хто зможе елементарну медичну допомогу донести до сільського жителя? Та тому, що МОЗ нічого не пояснює, люди сьогодні не розуміють медичну реформу», – розповів Кулинич.

Відео дня

Читайте також"Відродження" не підтримало урядову реформу охорони здоров'я

На думку народного депутата, МОЗ також має запровадити державну підтримку соціально не захищеної частини населення. Це необхідний крок. За словами Олега Кулініча, якщо уважно ознайомитися з положеннями реформи, з них стає зрозуміло, що лікарі не будуть зацікавлені лікувати незаможних пацієнтів.

«Ми пропонували під час робочої групи ввести такий термін, як медична субсидія. Ця практика вже реалізується в Канаді, Болгарії та Швейцарії. Якщо у будь-якого українця немає грошей на лікування – держава повинна забезпечити йому певні кошти, які нададуть йому можливість отримати медичну допомогу», – зазначив Кулініч.

Політик вважає, що перед тим, як голосувати за нововведення потрібно отримати від уряду зрозумілу концепцію медичної реформи, а не окремих її положень.

«Справа в тому, що дуже багато питань взагалі до системи охорони здоров'я, тому що у нас жодна реформа не доведена до кінця. Реформа – це узгоджена концепція, це дорожня карта, на якій відбуватимуться зміни. І ми повинні чітко розуміти, що народ України отримає через рік, три, п'ять – це і можна буде назвати реформою», – підкреслив народний депутат.