Валерий Чалый

Резолюція Європейського парламенту по Україні, прийнята 6 лютого, є найжорсткішою з часів ядерного роззброєння у 90-х роках.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий на прес-конференції.

«Це найбільш жорстка резолюція за всі роки незалежної України і відносин з європейськими країнами. Жорсткішою резолюція була тільки, коли Україна коливалася з ядерним роззброєнням у 90-х. Зараз це дуже жорстко», - відзначив експерт.

Відео дня

У цілому, за словами Чалого, Європа солідарна з українцями, оскільки європейські цінності захищаються не лише на Майдані в Києві, а і по всій Україні

Проте, вважає Чалий, у резолюції міг би бути чіткий месседж і позиція щодо лібералізації візового режиму з Україною.

«На столі у європарламентаріїв лежали пропозиції щодо рішучіших кроків до позитивних жестів стосовно громадян України. Спілкування з європейськими політиками засвідчило, що вони не хочуть робити такий подарунок при режимі, який існує сьогодні в Україні. Це єдине, що зупиняє їх зробити такий крок. Політичне рішення є, але воно ще не увійшло до резолюції», - сказав Чалий.

Читайте такожЄвропарламент ухвалив резолюцію щодо України і закликав ЄС покарати винних у насильстві над активістами

Він упевнений, що Україна ще може розв’язати внутрішній конфлікт, що склався, враховуючи консультації західних партнерів. Проте, за його словами, важливо не допустити, щоб внутрішній конфлікт в Україні розв’язували за межами країни.

Політичний аналітик Інституту євроатлантичної співпраці Володимир Горбач, у свою чергу, відзначив, що «ця резолюція, напевно, є найцікавішою з усіх резолюцій, які будь-коли приймав Європарламент».

За його словами, є кілька цікавих моментів, які з'явилися у цьому тексті і яких не було раніше. Одним з головних Горбач назвав згадування двічі Росії. «Тобто, у цьому документі РФ розглядається як сторона конфлікту. Вперше такий підхід було застосовано в резолюції ПАРЄ», - вважає Горбач.

Як повідомляв УНІАН, 6 лютого Європарламент прийняв резолюцію, в якій закликав Євросоюз розпочати підготовку адресних санкцій на поїздки, активи і нерухомість стосовно українських чиновників, парламентаріїв, бізнесменів, відповідальних за «жорсткі заходи» на Євромайдані.

Читайте такожУ МЗС заявили, що резолюція Європи підриває процес виходу України із кризи

Також Європарламент закликав Президента України Віктора Януковича припинити використовувати «Беркут» та інші спецпідрозділи у провокаціях, викраданні людей, тортурах і побитті.

Разом з тим, у резолюції міститься заклик до ЄС, МВФ і інших фінансових інституцій продовжувати підготовку пакету допомоги для подолання економічної кризи в Україні.

Міністерство закордонних справ України взяло до уваги резолюцію Європейського парламенту, але вважає, що її незбалансований характер підриває процес стабілізації ситуації.