Путин планировал нападение на Украину еще год назад / REUTERS

Цей конфлікт носить більш масштабний характер і загрожує перерости в "загальноєвропейську кризу з гарантованою участю сусідніх країн, держав-членів НАТО і США", повідомляє Ілларіонов в інтерв'ю Die Presse (переклад ІноПреси).

"...Це не кримська криза. І не українська криза. Це криза, яка може призвести до повномасштабної війни... Приєднання Криму практично відбулося... Більше того, підготовлено і наступ на Київ. Мета Путіна - Київ і вся Україна. Він тепер хоче створити сухопутний коридор з Криму в Придністров'я, де вже давно заправляють колишні офіцери КДБ і, відповідно, ФСБ. Цей коридор покликаний відрізати Україну від Чорного моря".

Ілларіонов вважає, що "напад на Україну Путін запланував рік тому".

Відео дня

Читайте такожАрмія Росії морально застаріла та не готова довго воювати з Україною - ЗМІ

Якщо США і Європа не вживе заходів, то реалізація цього сценарію - "лише питання часу", - прогнозує співрозмовник Die Presse.

Під "заходами" він має на увазі висування в бік конфліктної зони військового контингенту країн Заходу. У 2008 році саме "рішення президента Буша перекинути в Туреччину і Румунію ескадрильї ВПС США і відправити в Чорне море військові кораблі" змусило Росію зупинити свої війська в 60 км від Тбілісі, переконаний Ілларіонов. "Ніхто сьогодні не хоче робити нічого подібного. Я і сам не хочу, щоб це робилося. Але я не бачу іншого засобу покласти край агресії і окупації", - додав він.