Дещица говорит, что Украина не намерена менять свой безъядерный статус

Як повідомили УНІАН у Департаменті інформаційної політики МЗС України, про це він сказав під час виступу на пленарному засіданні Саміту з питань ядерної безпеки у Гаазі (Королівство Нідерланди).

Дещиця заявив, що 20 років тому Україна позбулася запасів ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки, територіальної цілісності та незалежності з боку держав, які підписали Будапештський меморандум – США, Великої Британії та Росії.

Відео дня

Читайте такожЛавров пообіцяв Дещиці, що Росія не нападе на Східну Україну

За його словами, раптова та неспровокована агресія Росії та анексія нею Криму не лише поставили під загрозу суверенне майбутнє України, а й змусили багатьох замислитися про доцільність наслідування без’ядерного прикладу України.

Водночас Дещиця заявив, що, незважаючи на появу політичних закликів в Україні до відновлення арсеналу ядерної зброї, наша держава послідовно дотримуватиметься взятих на себе міжнародних зобов’язань та не має наміру змінювати свій без’ядерний статус. «Україна шукатиме інші способи зміцнення власної безпеки і захисту територіальної цілісності та незалежності, зокрема у колективному форматі», - наголосив він.