обама / REUTERS

Як повідомляє власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це Обама заявив під час виступу в Палаці мистецтв "Бозар" після саміту ЄС-США.

Читайте такожОбама закликав країни-члени НАТО збільшити оборонні витрати

"Зрозумійте, це не нова "холодна війна", до якої ми входимо. На відміну від Радянського Союзу, Росія не стоїть на чолі блоку держав, не має глобальної ідеології. США і НАТО не хочуть жодного конфлікту з Росією", - сказав американський президент.

Відео дня

"Насправді за 60 років ми разом в НАТО не завойовували нових територій, але були разом для того, аби наші народи були вільними. Але що ми завжди будемо робити - це триматися нашого непорушного зобов'язання - Статті 5 (Договору НАТО), захищаючи суверенітет і територіальну цілісність наших союзників. І в цьому зобов'язанні ми не захитаємось", - додав Обама.

Він зауважив, що нині літаки НАТО патрулюють небо над балтійськими країнами і Альянс також посилив присутність в Польщі і далі готовий нарощувати присутність в регіоні в разі потреби.

"Звичайно, Україна - не член НАТО - частково через складну історію взаємин з Росією... З часом російський народ зрозуміє, що він не може досягти безпеки, заможності та бажаного статусу у світі з допомогою брутальної сили", - сказав Обама.

"Ось чому через всю тривалість кризи (у Криму) ми будемо поєднувати наш значний тиск на Росію з політикою відкритих дверей для дипломатії. І я вірю, що для України та Росії стабільний мир прийде через деескалацію, через прямий діалог урядів країн і з міжнародною спільнотою", - заявив американський лідер.