REUTERS

Митна служба України готова прийняти другий гуманітарний вантаж з Росії, який може бути доставлений до України залізничним транспортом упродовж 10 днів через пункт пропуску «Гукове» (Ростовська область), якщо російська сторона дотримуватиметься митної і прикордонні процедури.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам у п'ятницю повідомив заступник голови Державної фіскальної служби, який займається митною політикою, Анатолій Макаренко.

«Міністерство закордонних справ Росії звернулося з нотою в Міністерство закордонних справ України з тим, аби поінформувати нас про підготовку російською стороною чергового так званого «гуманітарного конвою». За пропозицією російської сторони, можливо, це буде залізничний транспорт. Тому зараз нами опрацьовуються можливі варіанти роботи з цим «гуманітарним конвоєм», - сказав Макаренко.

Відео дня

Він відзначив, що головною умовою ДФС в роботі з російською стороною є дотримання українських митних процедур.

Читайте такожРосія не направляла Україні офіційних заявок на другий "гуманітарний конвой»

«Головні умови Державної фіскальної служби, Митної служби: одержувачем має бути Червоний хрест, як і домовлено. Російська сторона не повинна порушувати митні процедури, як вона робила це в попередній раз», - сказав Макаренко.

Заступник голови ДФС додав, що минулого разу тільки 34 з 280 автомобілів з гуманітарним вантажем Росії пройшли митні процедури.

«Частина автомобілів зайшла без митних процедур. Ми готові до роботи, якщо буде прийнято політичне рішення», - сказав Макаренко.

При цьому він відзначив, що поки що остаточно не визначено пункт пропуску гуманітарного вантажу з Росії, але, швидше за все, це буде пункт «Гукове» в Ростовській області.

Читайте такожПорошенко занепокоєний планами повторного "гуманітарного вторгнення" Росії

«Поки що опрацьовуються варіанти. Якщо буде залізничний транспорт, пункт пропуску «Гукове», це 30 кілометрів від «Ізвариного». ...У нас там група розміщена - прикордонники і митники. І ця група готова провести оформлення залізничного ешелону», - повідомив Макаренко.

Разом з тим, куратор митниці не повідомив, в якій кількості гуманітарний вантаж може бути доставлений до України.

«Скільки налічує («гуманітарний конвой» - УНІАН) поки що не знаю. Судячи з динаміки, думаю, вантаж може бути доставлений в найближчі 10 днів», - сказав він.

Довідка УНІАН. Першу колону у складі 280 вантажівок з «гуманітарною допомогою» на Донбас влада Росії направила в односторонньому порядку. 22 серпня російські «КамАЗи» прорвалися через український пункт пропуску «Ізварине», який контролюється бойовиками.

У Червоному Хресті повідомили, що їх представники не супроводжували вантажівки РФ до України, як було обумовлено раніше.

24 серпня в Міністерстві оборони України заявили, що на вантажівках російського «гуманітарного конвою» було вивезено устаткування з українських стратегічних заводів.