Фото УНІАН

Командир батальйону "Азов" Андрій Білецький в ексклюзивному коментарі ТСН.ua розповів, що не має ілюзій щодо 15-кілометрової буферної зони, з якої, відповідно до мінських домовленостей, мають вивести важкі засоби ураження.

"Я не уявляю, як це буде виглядати. Якщо відвести на 15 км в обидві сторони, то це буде 30 км території суцільного хаосу і повного беззаконня", - наголосив він.

Як відомо, одне з положень прийнятого в Мінську 19 вересня Меморандуму передбачає відведення засобів ураження калібром понад 100 мм від лінії зіткнення на відстань не менше 15 км з кожного боку, що дасть можливість створити зону припинення застосування зброї шириною не менше 30 км (зону безпеки).

Відео дня

Читайте такожГенсек ООН привітав підписання Мінського меморандуму

Тим часом, за словами Білецького, на Південному фронті останні три дні йшли активні бої, а бойовики здійснювали налети з російською артилерією. "Сили супротивника перейшли на артналети на населені пункти. Учора (21 вересня, - ред.) частково зруйнували село Виноградне", - розповів комбат.

Білецький також додав, що по ситуації біля Маріуполя не помітне відведення російських військ, про яке заявив головнокомандувач військ НАТО в Європі Філіп Брідлав та підтвердив речник РНБО Андрій Лисенко.

Наразі бійці батальйону "Азов", які тримають оборону за Маріуполем у бік Новоазовська, активно працюють розвідгрупами. "Формуємо такі маленькі групи із штурмових частин батальйону, які уходять за лінію (позицій українських сил, - ред.). Захоплюємо бойовиків, учора захопили сімох бойовиків "Востока" з повним озброєнням, зі схроном (зброї, - ред.). Підпалюємо техніку, яка переходить лінію", - розповів Білецький.

Читайте такожСтежити за перемир'ям на Донбасі вже відправлені 80 спостерігачів ОБСЄ

Також комбат прокоментував переваги перетворення батальйону "Азов" на полк. Новостворений полк матиме трибатальйонний склад і більше 1200 бійців-добровольців (у самому батальйоні "Азов" було більше 400 осіб). При цьому добровольці будуть набиратися поступово. "Я не хочу втратити якість і керованість батальйону. Із часом буде розширено до тисячі", - пояснив Білецький.

Тим часом бійці "Азову", які тиждень тому повернулися з Донбасу у рамках ротації, знову збираються на фронт. Білецький висловив сумнів, що за такий короткий час бійці встигли відпочити, але наголосив, що вони мають чудовий бойовий дух: "Вони розуміють, що там їхні товарищі, вони вже засумували за ними і рвуться назад".

До того ж, наголосив комбат, на Донбас їде поповнення у складі близько 70-ти нових добровольців.