УНІАН

Позов до суду подали кандидати від Блоку Петра Порошенко Сергій Лещенко, Мустафа Найєм та Світлана Заліщук.

"Ми вимагаємо встановити обставини прийняття такого рішення, оскільки у нас є всі підстави вважати, що колишній глава СБУ і віце-прем'єр не проживав на території України протягом останніх п'яти років, як цього вимагає закон", - пояснив Найєм у своєму Facebook.

"У нас є сумніви в достовірності документів, наданих Хорошковським Центрвиборчкому", - додав він.

Відео дня

Пізніше Сергій Лещенко детально описав позицію у своєму блозі на Українській правді.

Позивачі посилаються на публікації в ЗМІ та інтерв'ю самого Хорошковського в період його "вимушеного" проживання за кордоном після конфлікту з Віктором Януковичем.

/ УП

Як ідеться в позові, текст якого є в розпорядженні "Української правди", вимагати скасування реєстрації можуть лише учасники виборчого процесу, права яких порушує неправомірна реєстрація кандидатів.

У позові нагадується, що право балотуватись має тільки той громадянин, який останні п'ять років проживав в Україні.

Згідно із законом про громадянство, вважається, що людина проживає в Україні, якщо "її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік – 180 днів".

Якщо ж особа має місце проживання в іноземній державі, але місце постійного проживання перебуває в Україні, то вона вважається резидентом лише в тому разі, якщо перебувала в Україні "не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) на рік.

"Зареєстрований же кандидат у народні депутати Хорошковський В. І. насправді не проживав в Україні протягом останніх п'яти років, що є загальновідомою обставиною", - йдеться у позові.

Позивачі нагадують, що 14 грудня 2012 року Віктор Янукович підписав указ про звільнення Хорошковського з посади віце-прем'єр-міністра, після чого той одразу виїхав за кордон, "де і проживав до початку виборчої компанії з позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року".

Також Найєм повідомив, що позов про скасування реєстрації може бути поданий і проти Вадима Гуржоса, "який, за даними ЗМІ, більшу частину строку президентства Віктора Януковича провів на Мальті".

"Крім того нам вже відомо, що готується рішення суду про відновлення в якості кандидата в народні депутати Святослава Піскуна. У нас є підстави вважати, що колишній Генпрокурор і "регіонал" під час реєстрації пред'явив ЦВК недостовірні документи про своє перебування в країні", - розповів він.

Як відомо, Хорошковський був членом Кабміну Миколи Азарова, але після конфлікту з Януковичем його змусили продати свою частку телеканалу "Інтер" Дмитру Фірташу і екс-главі АП Сергію Льовочкіну.

Після цього Хорошковський, за інформацією ЗМІ, постійно проживав в країнах ЄС.