Нардеп Кива влаштував міжнародний скандал / фото УНІАН

Посольство Азербайджану висловило обурення заявою народного депутата України Іллі Киви (ОПЗЖ), який заявив про «протистояння між християнським і мусульманським світом», та закликав підтримати Вірменію у карабахському конфлікті.

Читайте такожЖомова яма для Киви: НАЗК взялось за декларацію депутата

Відповідне звернення посольство Азербайджану скерувало голові ВР Дмитру Разумкову. Дипломати відзначили заяву президента України Володимира Зеленського, який заявив про підтримку територіальної цілісності Азербайджану. 

Відео дня

Водночас вони вказали на ксенофобську заяву Іллі Киви.

«Дозвольте висловити наше крайнє обурення з приводу недавнього відеозвернення народного депутата Іллі Киви на своїй сторінці Фейсбук про «війну між Туреччиною і Вірменією» із закликом до православних християн «приєднатися до тисячолітнього протистояння християнського і мусульманського світу і надання допомоги Вірменії у цій справі», - йдеться в заяві.

«Вважаємо, що такі «гучні висловлювання» І.Киви, щодо якого на підставі звернень громадян, а також матеріалів у ЗМІ із сьогоднішнього дня почато перевірку способу його життя, виправдовують його людиноненависницьке ставлення до людей різної віри, які проживають в мирі й злагоді також і в багатонаціональній і багатоконфесійній Україні», - наголосили у посольстві.

Зазначається, що подібні «висловлювання» народних депутатів України не відповідають духу стратегічного партнерства між Києвом та Баку і можуть викликати лише «крайнє обурення серед широкої громадськості як Азербайджану і Туреччини, так і української і світової громадськості».

Наголошується також, що такі провокаційні заклики суперечать затвердженій Стратегії національної безпеки України та статті 37 Конституції України про заборону «пропаганди війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі».

Ілля Кива опубліковав своє відеозвернення із закликом підтримати Вірменію 4 жовтня.

Нагірний Карабах: новий виток конфлікту між Вірменію та Азербайджаном

  • Вранці 27 вересня Вірменія та Азербайджан почали бойові дії в районі Нагірного Карабаху. Сторони звинуватили один одного у взаємних обстрілах, у результаті яких є загиблі.
  • У Вірменії та невизнаній республіці Нагірний Карабах оголошено воєнний стан і загальну мобілізацію.
  • Азербайджан запровадив воєнний стан з 28 вересня.
  • Обидві країни стверджують, що завдали противнику страшних втрат, і відкидають усі заклики до мирного врегулювання. 

Ставлення України до війни між Вірменією та Азербайджаном