Історія з екс-суддею Чаусом отримала продовження / фото УНІАН

Історію з суддею Чаусом уже багато хто порівняв з фільмом – гострі сюжети, детективна складова, погоня… Але проблема у тому, що це не фільм, а життя. Життя, сповнене драми. Драми про банальність та несправедливість.

Чи було щось нового в тому, що суддю спіймали на хабарі? У нас кожен вважає, що суддівську вертикаль побудовано на взаєминах корупції. Тому кожна політична сила має в програмі реформу судової влади. Але, коли приходять до влади, єдині реформи - це зробити все, щоб судді не були незалежними. Тож було навіть дивним, що суддю Чауса, після його зникнення з Молдови, знайшли буквально в одних трусах у Вінницькій області. 

Втім, це лише елемент легалізації Чауса в Україні

Втім, це лише елемент легалізації Чауса в Україні. Адже українські силовики не могли просто заявити, що викрали його в Молдові, а тепер він у нас. Відповідно, було побудовано сценарій, за яким його "знайшли". І, на жаль, зараз суспільство більше обговорює, "чому в трусах?", замість того, щоб обговорювати, "як він опинився в Україні?" та "хто та де його утримував?". Однак зміна чи перестановка наголосів у справі - не така вже й дивна для України річ.

Чи було щось дивне в тому, що суддю Чауса не змогли арештувати раніше, коли спіймали на хабарі? Та перестаньте! У кожного українця знайдеться купа історій, коли дрібних чиновників не могли притягнути до відповідальності, хоча ловили за руку на хабарях. Втім, так, Чауса настільки розкрутили з його консервованими і закопаними в городі доларами, що його могла чекати доля судді-колядника Зварича. До речі, останньому теж вдалося б уникнути відповідальності, якби він обслуговував інтереси представників чинної на той момент влади. Так вже побудована система. Корупція формально є злочином, а реально – системою взаємної поруки. І навіть кримінальні справи проти високих чинів у нас часто порушуються не для того, щоб когось посадити. А для того, щоб зробити слухнянішим. Гравцем по правилах у "системі корупційної взаємопоруки".

А ось коли з’являються інші структури, не контрольовані владою – система піддається різкому стресу. Проблема лишень в тому, що влада і народ, корупціонери й антикорупціонери, більшість і опозиція – це породження однієї й тієї ж політичної культури. Всі вони часто користуються однаковими методами й мають однакові комплекси. Тому, наприклад, будучи "незалежним" (щонайменше, від Офісу президента), НАБУ так само діє шляхом політичного хайпу. Відосіками. Погоня замість судового розгляду – ось шлях продемонструвати власну "дієвість".

Погоня замість судового розгляду – ось шлях продемонструвати власну "дієвість"

Аналогічно СБУ, маючи кращі можливості, просто забирає з-під носа у НАБУ Чауса. При цьому, все більше підштовхуючи НАБУ до того, що їхня доля і функціонал – це хайпові ролики з погонями, а не реальні розслідування й посадки.

Хто правий у цій ситуації, визначатиме далеко не суд. Тут буде, як на війні: правий, не той на чиєму боці справедливість, а той, хто виграв. І той, хто виграв, буде створювати думку, що справедливість від початку була на його боці. Бо, за великим рахунком, і НАБУ, і СБУ повинні мати доступ до підозрюваного Чауса. Перші – за антикорупційні злочини. Другі – за незаконний перетин кордону. Справа НАБУ – базова, а СБУ – похідна. Але враховуючи, що не доведене ні одне, ні інше, поділ на базову і похідну – умовний.

Що далі? Вся наша політика – це суцільний серіал. Класичний серіал завжди передбачає дві складові – зав’язку і кульмінацію. Розв’язки, як правило, бувають лише у фільмах. Глядач очікує якогось логічного завершення дійства. Та продюсерам треба лише одне – продовжити серіал ще на сезон. А тому, вони запхнуть туди купу нових кульмінацій без розв’язки, щоб утримувати нашу увагу. І так, якщо сюжет "суддя Чаус" ще притягуватиме увагу глядачів (електорат) і рекламодавців (Захід), то він матиме продовження. Якщо увага буде на іншому – мільярд дерев, дороги, посівна, "Дельта", то про Чауса забудуть. Щонайменше, публічно.

Можливо, далі будуть якісь кримінальні справи. Але не очікуйте гучних посадок

Чого чекати в реальності? Купи інформації на минулу владу, яку буде отримано СБУ від Чауса. Можливо, далі будуть якісь кримінальні справи. Але не очікуйте гучних посадок. По-перше, завжди зручніше кого тримати на гачку, ніж робити з нього героя. Тему "політичних переслідувань" як засобу збільшення рейтингу ще ніхто не скасовував. По-друге, а хто сказав, що чинній владі минула влада не найзручніший конкурент? В Офісі президента переконані, що вони 100% виграють у Порошенка на наступних виборах. І щодо НАБУ. Їм  залишиться хіба що знімати вірусні ролики про "спроби подолати корупцію", щоб хоч якось залишитись в інформаційній площині і демонструвати свою "ефективність". Більше Бюро нічого не світить.

Богдан Петренко, перший заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Читайте всі статті автора