Зеленський зустрівся з Ердоганом / фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що розраховує на участь президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана у інавгураційному саміті Кримської платформи з деокупації півострова. 

Як передає кореспондент УНІАН, про це Зеленський сказав у Стамбулі на спільній прес-конференції з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

"Окремо я хочу подякувати президенту Ердогану за готовність долучитися до формату Кримської платформи і взяти участь у її інавгураційному саміті 23 серпня в Києві", - заявив Зеленський. 

Відео дня

"Якщо це станеться - ми будемо вам дуже вдячні. Мені здається, що це стане потужним сигналом, що Україна та її партнери рішуче налаштовані в питаннях деокупації українського півострова і захисту прав українського та кримськотатарського народів", - наголосив Зеленський. 

Читайте такожЗеленський: Україна і Туреччина мають спільне бачення безпеки в Чорному морі

Своєю чергою, Ердоган заявив, що Туреччина захищає територіальну цілісність і суверенітет України. 

"Ще раз підтвердили наш основний принцип невизнання незаконної анексії Криму", - наголосив Ердоган. 

Він засвідчив підтримку української ініціативи Кримська платформа, яка, за його словами, покликана об'єднати українські землі. 

"Бажаємо, аби Кримська платформа стала прекрасним приводом для усього найкращого і для кримських татар, і загалом, для України", - заявив президент Туреччини.

Що відомо про Кримську платформу

  • 23 вересня 2020 року Зеленський під час дебатів на 75-й сесії Генеральної асамблеї ООН закликав партнерів приєднатися до міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • У грудні Зеленський зазначив, що створення Кримської платформи вже підтримали в Європі та Північній Америці.
  • Кримська платформа працюватиме на кількох рівнях. Перший, найвищий, - політичний, до нього приєднаються глави іноземних держав та урядів. Другий - рівень керівників зовнішньополітичних відомств і міністрів оборони, третій - міжпарламентський, а четвертий - неурядових експертів. Для посилення ефективності дій держави, а також для залучення додаткових інтелектуальних ресурсів до роботи платформи буде створена експертна мережа.
  • Інавгураційний саміт із започаткування Кримської платформи заплановано провести у Києві 23 серпня.