Кулеба прокоментував сьогоднішнє рішення ПАРЄ / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував рішення ПАРЄ підтвердити повноваження російської делегації та відмовитись від введення проти неї санкцій.

Читайте такожКомітет ПАРЄ відхилив усі правки, що стосувалися санкцій проти російської делегації - ЗМІ

«Ця ПАРЄ давно зламалася. Нову так і не принесли», - висловився він у Twitter.

Відео дня

25 січня голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева запропонувала оскаржити повноваження делегації РФ через політику російської влади, спрямовану на порушення політичних і громадянських свобод, арешти лідерів опозиції й сотень російських громадян, порушення прав людини в окупованому Криму.

Сьогодні в ПАРЄ відмовились підтримати поправку делегації України стосовно недопуску делегації РФ до роботи в Асамблеї.

Асамблея вирішила не запроваджувати санкцій проти делегації Російської Федерації.

Зимова сесія ПАРЄ: що відомо

  • Зимова сесія ПАРЄ проходить 25-28 Січня онлайн і очно в Страсбурзі. Українська парламентська делегація бере участь у роботі січневої сесії.
  • Під час відкриття сесії в ПАРЄ підтримали ініціативу України Про оскарженні повноважень російської делегації.
  • Згідно з регламентом ПАРЄ, причинами для оскарження можуть бути процедурні проблеми або істотні підстави. Такими вважаються порушення статті 5 Статуту Ради Європи, в якій йдеться про те, що кожна країна-член повинна поважати принцип верховенства права і забезпечувати всім своїм громадянам захист їх прав і основних свобод.

Російська делегація в ПАРЄ

  • У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.
  • У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з Червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.
  • 25 червня 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію, якою скасувала чинний механізм введення санкцій проти делегацій.
  • 26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію Про затвердження повноважень делегації РФ без введення будь-яких санкцій. Це дозволило Росії повернутися до сесійної зали ПАРЄ, і вона відновила сплату внесків.