На святкування 30-річчя незалежності Україну відвідало кілька сотень іноземних гостей, голови держав і урядів, міністри й дипломати, військове керівництво країн-партнерів. Такої кількості іноземних гостей одночасно Україна раніше ще не приймала. Про це у фільмі "30 років незалежності. За лаштунками", розміщеному на офіційній сторінці Офісу Президента у Facebook, сказав голова ОП Андрій Єрмак.

"Безпрецедентна кількість, - розповів голова ОП. - Ніколи ще в Україні, ніколи в Києві за такий короткий проміжок часу не було стільки світових лідерів - президентів, прем'єрів, спікерів, міністрів закордонних справ. Це дуже важливо. І кожного разу, коли ці люди приїжджають до нас, вони бачать зміни".

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, святкування 30-ї річниці незалежності мало для України особливе значення, оскільки вперше з часів Київської Русі Україна так довго є незалежною державою. Цим, у тому числі, була обумовлена і настільки велика увага з боку зарубіжних партнерів.

Відео дня

"Усі ці візити, напередодні Дня незалежності, на День незалежності, це все було про одне - про авторитет України на міжнародній арені", - сказав міністр.

Масові заходи за участю іноземних делегацій на День незалежності, про які розповідається у фільмі "30 років незалежності. За лаштунками", були численними і нерідко унікальними. Зокрема, вперше були проведені "Кримська платформа" та Саміт Перших леді та джентльменів.

"Коли я оглядаюся на цей шлях і пригадую перші реакції партнерів, потім, як ця реакція змінювалася - починали зі скептицизму, а завершили повною підтримкою, - то, безумовно, я пишаюся Україною", - поділився Кулеба враженнями про "Кримську платформу".

Перша леді України Олена Зеленська, в свою чергу, говорячи про Саміт перших леді та джентльменів, відзначила велику увагу іноземних колег також і до цього унікального заходу.

"Коли я тільки починала ці розмови зі своїми колежанками і колегами з-за кордону, коли я ділилася цією ідеєю, було дві основні яскраві реакції. Перша реакція була - чому нам ця ідея не спала на думку першим. І друга реакція - у них не вийде".

"Мені особливо приємно, що люди, які приїхали на Саміт Перших леді, потім ділилися своїми враженнями, що вони в принципі не очікували, що Україна може провести такий крутий захід з нуля", - додав Дмитро Кулеба.

Як розповів у фільмі заступник керівника ОП Кирило Тимошенко, завдання підготувати особливу програму святкових заходів президент Володимир Зеленський поставив ще за рік до 30-річчя Незалежності.