Деолігархізація в Україні має побороти саме явище олігархату та унеможливити появу нових його представників, а не обмежуватися боротьбою з конкретними прізвищами.

Про це під час брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат від ВО «Батьківщина» Андрій Ніколаєнко, коментуючи законопроект  «Про чесну політику і чесну владу».

Проект розробили депутати фракції «Батьківщина» як альтернативу президентському закону про деолігархізацію. «Цей законопроект є кардинально іншим. Оскільки ми розуміємо, що олігархами ніхто не народжується, олігархами стають і стають в силу тих умов, які держава дозволяє і створює для крупного бізнесу. Тому ми пропонуємо боротися не просто з конкретними прізвищами, а з цією бідою як явищем», — сказав Андрій Ніколаєнко.

Відео дня

На його думку, в питанні очищення країни від олігархів необхідна конкуренція ідей — для розробки дійсно дієвих рішень: «Всі точки зору мають  бути представлені і почуті,  оскільки кожен з нас представляє свого виборця. І це абсолютно справедливо, коли в такій важливій та доленосній для країни тематиці буде якомога більше пропозицій та напрацювань. Сподіваюся, монобільшість не буде поводитися, як мавпа, що нікого не чує і нічого не бачить».

Співавтор законопроекту Ніколаєнко виступив проти «ручних каральних органів, які на забанку тієї чи іншої політичної сили будуть визначати, хто є правильним бізнесменом, а хто є олігархом». «Тому ми вважаємо, що як зустрічі, так і реєстри мають контролювати і вести незалежні структури, незалежні органи, і це передбачено в нашому законопроекті», — повідомив нардеп.

Серед іншого законопроект «Про чесну політику і чесну владу» передбачає внесення змін до виборчого законодавства в частині обмеження витрат на передвиборну агітацію, аби в партій і кандидатів не було «спокуси  зазирати у кишені олігархам». Документ пропонує повернути відкрити конкурсний відбір голови Антимонопольного комітету — орган має бути незалежним від волі президента, як це і передбачено Конституцією. Крім того, передбачені зміни до закону  «Про телебачення і радіомовлення» щодо забезпечення паритетності доступу різних політичних сил до ЗМІ. Проект також містить запобіжники зловживання монопольним становищем на економічних ринках.