На позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради України депутатам пропонується розглянути пакет "тарифних" ініціатив, підготовлених депутатською групою "За майбутнє". Пропозицію щодо термінового проведення такого засідання та негайного врегулювання питання тарифів та боргів у житлово-комунальній сфері висунув під час погоджувальної ради співголова групи "Партія "За майбутнє" Віктор Бондар.

"Накопичилися шалені борги населення за комунальні послуги, які вже сягають майже 100 мільярдів гривень. Населення вже неспроможне сплачувати за цими тарифами! Проєкти постанов і проєкт закону щодо врегулювання питань з оплати, про скасування цих зависоких тарифів потрібно вносити до порядку денного й розглядати!" – зазначив Віктор Бондар.

Таким чином до порядку денного позачергової сесії пропонується включити наступні питання:

Відео дня
  • Проект Постанови про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на повернення пільгового тарифу на електроенергію для населення за перші 100 кВт/год (№ 4590);
  • Проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо скасування необґрунтованого збільшення вартості енергоносіїв та введення мораторію терміном на 1 рік на підвищення тарифів на енергоносії (№ 4609);
  • Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері метрології, надання житлово-комунальних послуг та захисту прав споживачів (№ 4576).
  • Проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електричну енергію та тарифів на послуги розподілу природного газу (№ 4587).
  • Проект Постанови про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на забезпечення належної профілактики, діагностики та лікування хворих дітей на цукровий діабет (№ 4042).

Як зазначають у партії "За майбутнє", введення мораторію на підвищення тарифів дозволить знизити соціальну напругу та запобігти подальшому накопиченню боргів населення та комунальних підприємств. Також уряду пропонується розширити програму субсидій громадянам, вжити заходів щодо зниження цін (тарифів) на послуги газопостачання побутовим споживачам, ввести фіксовані пільгові ціни на електроенергію для низки груп населення.

Як повідомив під час погоджувальної ради спікер Дмитро Разумков, звернення з підписами 150 народних депутатів для проведення ініційованої групою "За майбутнє" позачергової сесії вже надійшли. Сесія, за його словами, може відбутися вже завтра, тобто у вівторок, 13 квітня.