Санкції РНБО - повний перелік підсанкційних екс-посадовців-зрадників / фото president.gov.ua

Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення про запровадження санкцій проти посадовців вищого офіцерського складу, які зрадили під час подій 2014 року Україну та підтримали агресію Росії.

Про це на брифінгу 26 лютого повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

Читайте такожЖурналісти підсанкційних "каналів Медведчука" знову вийшли в ефір

Відео дня

Він уточнив, що мова про 10 осіб. Їх позбавили державних нагород і військових звань.

Хто потрапив під санкції

Екс-міністр внутрішніх справ часів президента Віталій Захарченко та колишній голова Служби безпеки Олександр Якименко, Денис Березовський, який в минулому був контр-адміралом ВМС України, Станіслав Шапортов, який генерал-майором в минулому, Сергій Нянчур – у минулому генерал-майор юстиції, Юрій Котовський – у минулому генерал-майор, Володимир Тоцький – в минулому генерал-майор, Сергій Ганжа – у минулому генерал-майор, Сергій Єлісєєв – в минулому віце-адмірал, Дмитро Шакуро – в минулому контр-адмірал.

«До них застосовані максимальний пул санкцій, яке дозволяє нам наше законодавство», – зазначив Данілов.

Секретар РНБО уточнив, що наразі вказані особи перебувають не на території України, але на території України у них є активи.

Як починалася окупація Росією Криму

  • У лютому 2014 року в Криму почали проходити масові проросійські мітинги. Один із них, зокрема, відбувся 23 лютого у Севастополі. Його учасники "висловили недовіру" голові міської адміністрації й "обрали" свого – громадянина РФ Олексія Чалого.
  • 26 лютого на півострів прибули російські військові з Тольятті з метою "забезпечення порядку". Того ж дня в Сімферополі депутати Верховної Ради АР Крим повинні були зібратися на позачергове засідання, на якому планували зачитати звернення до влади Росії. Під будівлею кримського парламенту тим часом уже зібралися проукраїнські активісти та прихильники Росії. Й усе закінчилося скасуванням засідання.
  • У ніч на 27 лютого будівлю Верховної Ради Криму захопили "зелені чоловічки" – тобто російські військові без розпізнавальних знаків. Така ж доля спіткала і будівлю Ради міністрів півострова.