Санкції проти Медведчука - ЗМІ викрили російські паспорти у Козака і Кузьміна / Фото УНІАН, Володимир Гонтар

Народні депутати від «Опозиційної платформи – За життя» Ренат Кузьмін і Тарас Козак неодноразово літали до Москви та на окупований Крим й користувалися російськими паспортами.

Про це йдеться у розслідуванні Новая газета.

Читайте такожАваков анонсував нові санкції РНБО проти "ворогів України та колаборантів"

Відео дня

Журналісти підрахували, що Кузьмін з 2015 року здійснив близько 240 польотів до Росії та на окупований Кремлем український півострів, побивши рекорд серед поїздок своїх колег.

Вилітаючи з Росії у треті країни (Гонконг чи Домініканську республіку), Кузьмін брав закордонний паспорт РФ неідентифікованої серії.

Тарас Козак, медіа якого прикрили санкціями через поширення кремлівської пропаганди, користувався російським закордонним паспортом лише в межах поїздок з Росії до Кишинева. У європейські поїздки він брав український.

Джерело газети у СБУ повідомило про російський паспорт й у цивільної дружини Козака Наталії Лавренюк. До введених Україною санкцій жінка не приховувала свого громадянства РФ й активно користувалася паспортом країни-агресора у польотах з Москви до Сімферополя, Мінська, Анапи, Стамбула, а також Ростова.

Санкції проти Медведчука та його оточення

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про застосування санкцій до народного депутата від партії "Опозиційна платформа - За життя" Тараса Козака і 8 компаній, які є засновниками телеканалів "112 Україна", "ZIK" і "NewsOne".
  • Мовлення цих телеканалів припинено в цифровому мультиплексі та кабельних мережах в ніч проти 3 лютого.
  • 19 лютого РНБО ухвалила рішення про застосування санкцій до 19 юридичних та 8 фізичних осіб. Зокрема, санкції будуть застосовані до голови політради партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко. Санкції накладаються на все майно та активи, які знаходяться в підпорядкуванні Медведчука і його дружини.
  • За словами Данілова, Служба безпеки України розслідує кримінальне провадження за ч. 5 ст. 258 (фінансування тероризму). До Медведчука, Марченко та інших осіб санкції застосовані у зв'язку з цим розслідуванням.
  • Також РНБО ухвалила рішення про повернення у власність держави частини нафтопродуктопроводу "Самара - Західний напрямок», оскільки нею володіє компанія "ПрикарпатЗахідТранс", яку пов'язують з Медведчуком.