Чауса доставили до Києва гелікоптером / фото: УНІАН

Колишній суддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус, якого минулого тижня знайшли в одному з сіл у Вінницькій області, до столиці потрапив за сприяння СБУ.

Про це із посиланням на власні джерела пише УП.

За інформацією видання, Служба безпеки України була готова до "знайдення" екс-судді, тому на нього чекав спецтранспорт. Мова йде про гелікоптер, який доставив його під Київ, пише ЗМІ.

Відео дня

"Згідно з офіційним зведенням правоохоронців, що є в розпорядженні УП, екс-суддя назвався, але документів при собі не мав", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожЕкс-суддя Чаус знайшовся: адвокат сказав, що він "під захистом"

В сільській раді у Вінницькій області Чаус нібито заявив про "викрадення невідомими особами". Втім, під час спілкування з правоохоронцями писати заяви відмовився. Видимих тілесних ушкоджень у нього не побачили. Поліцейським Чаус заявив про бажання їхати до СБУ в Київ разом зі співробітниками Служби. Згодом сів в авто співробітників районного відділу СБУ.

Затримання Чауса: що відомо

  • 31 липня в СБУ заявили, що до однієї з селищних рад Вінницької області прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом і попросив викликати саме співробітників спецслужби.
  • Як стверджували в СБУ, Чаус надав слідчим дані, що свідчать про його викрадення і позбавлення волі. У зв'язку з цим щодо Чауса "вжито заходів для забезпечення його безпеки". "Враховуючи його фізичний і моральний стан після тривалого позбавлення волі, поки що йому надається необхідна медична допомога. Про це окремо поінформована дружина пана Чауса, слідчі СБУ перебувають у постійному контакті з його родичами", - додали в СБУ.
  • Водночас низка ЗМІ повідомила про те, що Чауса затримали в одному з сіл Вінницької області після дзвінка одного з місцевих жителів. Чаус нібито підтвердив правоохоронцям свою особу і повідомив, що був викрадений невідомими.
  • За словами журналіста Юрія Бутусова, згодом співробітники СБУ "відбили Чауса" у поліції і "вивезли в невідомому напрямку".
  • Після цього в Національному антикорупційному бюро повідомили, що правоохоронці, які затримали Чауса, на зв'язок з детективами не виходили і закликали передати підозрюваного уповноваженим представникам бюро.

Справа проти Чауса

  • 9 серпня 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса в отриманні 150 тис. доларів хабаря за винесення вироку в інтересах підсудних. Він тримав гроші в скляній банці.
  • Через місяць, 6 вересня Верховна Рада дала згоду на затримання судді та притягнення його до кримінальної відповідальності. Однак Чаус, скориставшись суддівським правовим імунітетом, покинув територію України. Його було оголошено в розшук. Пізніше Чауса затримали за екстрадиційним запитом України в Молдові.
  • 6 жовтня комісія з проблем громадян та надання політичного притулку при президентові Молдови відхилила запит Чауса про надання йому політичного притулку.
  • 28 листопада 2017 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення Чауса з посади судді Дніпровського райсуду Києва.
  • 5 квітня 2021 року міністр внутрішніх справ Молдови Павло Войку заявив про викрадення Чауса.
  • 17 травня в Telegram-каналі з'явилося відео, на якому екс-суддя Чаус заявив про намір повернутися в Україну і спростував інформацію про його викрадення. Адвокат і сім'я Чауса припустили, що він сказав це під тиском.