Коболєва звільнили з "Нафтогазу" / фото УНІАН

Звільнення голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва і відсторонення наглядової ради компанії не вплинуло на переговори з міжнародними партнерами України.

Про це заявив прем'єр Денис Шмигаль в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Вплив на кредиторів і наших партнерів можуть мати рішення, які будуть ламати принципи корпоративної реформи, як і інших реформ, які реалізуються в Україні. Жоден принцип корпоративної реформи ми ламати не збиралися і не збираємося", - зазначив прем'єр.

Відео дня

Читайте такожBloomberg: Звільнення Коболєва може роздратувати МВФ й інших кредиторів України

Він підкреслив, що західних партнерів більше хвилює продовження і завершення реформи правосуддя, антикорупційної системи - НАБУ, НАЗК та інше антикорупційне законодавство. Шмигаль вважає, що вже третій-четвертий пріоритет - це розвиток реформи корпоративного управління, але в комплексі з великою приватизацією та іншими реформами.

"І Коболєв, і Вітренко сприймаються західними партнерами як топ-менеджери-реформатори. Дослівна фраза наших партнерів: прізвище не грає ролі", - уточнив глава уряду.

Відставка Коболєва

  • 28 квітня Кабінет міністрів припинив повноваження членів Наглядової ради НАК "Нафтогаз України", а також голови правління Андрія Коболєва, і призначив замість нього на цю посаду Юрія Вітренка. Підставою для прийняття такого рішення став розгляд звіту діяльності компанії за 2020 рік. За підсумками минулого року "Нафтогаз" отримав 19 млрд грн чистого збитку, тоді як фінпланом передбачався прибуток у розмірі 11,5 млрд грн.
  • За результатами засідання загальних зборів акціонерів робота наглядової ради та правління НАК "Нафтогаз України" у 2020 році визнана незадовільною.
  • У "Нафтогазі" заявили, що це рішення є політичною маніпуляцією і наругою над принципами корпоративного управління.
  • 29 квітня 2021 року Коболєв заявив, що не планує влаштовувати цирк і підставляти держкомпанію. Однак, того ж дня, 29 квітня 2021 року прес-служба "Нафтогазу" заявила про те, що Коболєв оскаржуватиме своє звільнення.
  • 30 квітня 2021 року в Кабміні назвали причину звільнення Коболєва з "Нафтогазу".
  • Наглядова рада НАК "Нафтогаз України" висловила незгоду з рішенням уряду про звільнення Андрія Коболєва з посади голови правління і вважає, що це призведе до негативних наслідків для компанії і для України в цілому.