Сійярто розповів деталі зустрічі з главою МЗС України Кулебою \ фото REUTERS

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив про досягнення прогресу в угорсько-українських відносинах у питанні дотримання прав угорців Закарпаття.

Читайте такожКулеба розповів про важливі домовленості з СійяртоПро це глава МЗС Угорщини повідомив за підсумками зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою в посольстві Угорщини в Братиславі, повідомляє Hirado.hu.

Сійярто зазначив, що відносини між Угорщиною та Україною останнім часом не розвивалися за позитивними сценаріями, було і є багато розбіжностей. Однак, за його словами, "в останні дні був досягнутий прогрес, який дає привід для обережного оптимізму, і в нинішній ситуації ці невеликі успіхи також слід цінувати".

Відео дня

Сійярто повідомив, що домовився зі своїм українським колегою, що після тривалої перерви найближчим часом буде скликано засідання спільного комітету меншин двох країн для обговорення складних питань, крім освіти.

За словами Сійярто, після другої зустрічі угорсько-української робочої групи з освіти напередодні "намічається рішення, яке могло б допомогти закарпатським угорцям опинитися в кращому становищі за нинішньої української системи освіти в частині правил використання рідної мови", передає 112ua.tv.

Він додав, що був також досягнутий прогрес щодо так званої Угоди про еквівалентність взаємного визнання дипломів і професійних кваліфікацій, текст якої вже завершено.

Угорський міністр зазначив, що Кулеба також привітав пропозицію Угорщини про взаємне визнання так званих паспортів вакцинації, виданих двома країнами, що спростить поїздки для вакцинованих осіб.

Погіршення відносин України та Угорщини

Відносини України та Угорщини погіршилися після ухвалення восени 2017 року Верховною Радою нового закону про освіту.

Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення закону, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

У Києві 24 лютого відбулося установче засідання українсько-угорської міжвідомчої робочої групи з питань освіти. Учасники засідання досягли взаєморозуміння щодо спільних намірів забезпечити якісні умови для здобуття шкільної освіти українцями угорського походження на Закарпатті.

25 лютого міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Угорщина готова обговорити з Україною втілення положень освітнього закону з урахуванням інтересів угорської меншини.