Олександра Тупицького тепер не пускають у КСУ / фото REUTERS

Співробітники Управління державної охорони України сьогодні знов не пускали голову Конституційного суду України Олександра Тупицького та ще двох суддів КС – Олександра Касмініна та Володимира Мойсика - на їхні робочі місця.

Недопуск суддів Конституційного суду до будівлі суду зафіксований на відео, яке надало УНІАН джерело у КС.  На переконання співрозмовника агентства, фактично йдеться про втручання в роботу суду.

Згодом Касмініну і Мойсику все ж таки вдалося потрапити на свої робочі місця, проте Тупицького так і не пустили. Він викликав поліцію, написав заяву про злочин і перешкоджання своїй діяльності, після чого поїхав.

Конституційна криза в Україні

  • 24 грудня, до Конституційного суду надійшла повістка про виклик Тупицького 28 грудня в офіс генерального прокурора для повідомлення йому про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.
  • За даними слідства, з корисливих мотивів і в особистих інтересах, а також в інтересах колишнього голови Вищого господарського суду Тупицький вплинув на свідка в кримінальному провадженні шляхом підкупу для того, щоб той відмовився від дачі свідчень або дав неправдиві свідчення. Крім того, Тупицький тричі протягом 2018-2019 років давав слідчому управлінню спецрозслідувань Генпрокуратури неправдиві свідчення, пов'язані зі штучним створенням доказів стороною захисту у кримінальному провадженні щодо заволодіння майновими активами ВАТ "Зуївський енергомеханічний завод".
  • 28 грудня голова КСУ Тупицький не з'явився на виклик до офісу генерального прокурора, тому повідомлення про підозру у підкупі свідка та у завідомо неправдивих свідченнях свідка йому надіслали поштою.
  • 29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного Суду Олександра Тупицького з посади судді КСУ строком на два місяці.
  • У КС заявили про незаконність та неконституційність Указу президента щодо відсторонення Тупицького.
  • Напередодні Тупицький приїхав до КСУ, але в будівлю суду його не пустили.
  • Водночас слідчі Державного бюро розслідувань повідомили Тупицкому про підозру. Він підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень проти правосуддя, передбачених ч.2 ст. 384, ст. 386 КК України (завідомо неправдиві свідчення, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від надання свідчень).