Військовий комітет НАТО обговорив ситуацію в Україні / фото УНІАН, Андрій Кримський

Начальники генеральних штабів країн-членів Організації Північноатлантичного договору (НАТО) закликали Україну продовжувати реалізацію реформи в оборонному секторі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це у Брюсселі заявив голова Військового комітету НАТО, головний маршал авіації Стюарт Піч під час прес-конференції.

Зокрема, Піч поінформував про сьогоднішнє засідання Військового комітету НАТО на рівні начальників генеральних штабів країн-членів Альянсу, у якому також узяв участь головнокомандувач Збройних сил України, генерал-полковник Руслан Хомчак.

Відео дня

"Росія продовжує демонструвати стійку тенденцію дестабілізаційної поведінки, включно з її порушенням суверенітету і територіальної цілісності України і Грузії", - заявив Піч.

За його словами, Військовий комітет НАТО під час розмови з Хомчаком обговорив ситуацію в Україні та біля неї, а також реформу ЗСУ і оборонного сектору. "Начальники генеральних штабів Альянсу підтвердили свою повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України і обговорили майбутню співпрацю у Чорному морі та навколо нього", - сказав Піч.

"Військовий комітет заохотив Україну продовжувати втілювати головні реформи, зміцнювати безпеку і розвиток для усіх українців", - наголосив голова Військового комітету НАТО.

Читайте такожПитання України буде на порядку денному червневого саміту НАТО

Україна-НАТО: що відомо

  • 12 червня 2020 року Північноатлантичний альянс визнав Україну учасником Програми розширених можливостей НАТО (NATO’s Enhanced Opportunities Program – EOP).
  • Як заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, Україна отримає користь від розширеного доступу до програм взаємосумісності військ і ширшу можливість брати участь у військових навчаннях НАТО та здійснювати обмін інформацією, в тому числі набутим досвідом.
  • 25 лютого генсек НАТО під час телефонної розмови нагадав Зеленському про важливість втілення реформ.
  • 9 лютого 2021 року Столтенберг наголосив, що наближення України до членства в НАТО залежить від успіху в реалізації реформ. Зокрема, Україна повинна зміцнювати демократичні інституції, боротися з корупцією, запроваджувати демократичний політичний контроль над ЗСУ.