Введення єдиної електронної системи для реєстрації будівництва дозволить ефективно боротись із корупцією на будівельному ринку, а також із незаконною забудовою. Відповідні законопроєкти внесла у Верховну Раду голова Координаційної ради з вирішення проблемних питань у містобудуванні, народна депутатка Олена Шуляк.

Співавторами законопроєктів №5655 та №5656 стали понад 140 народних депутатів, повідомила Шуляк.

"В основі цих законопроєктів - механізми зміни роботи на будівельному ринку, щоб зробити його максимально ефективним і без корупції. Завдяки впровадженню е-системи на всеукраїнському рівні вдасться побороти хабарництво, яким донині славилася ДАБІ", - зазначила вона.

Відео дня

Зокрема, Шуляк пропонує, щоб замовник сам реєстрував права на виконання підготовчих і будівельних робіт через електронну систему, якщо всі основні дозволи (право на землю, містобудівні умови, експертиза) уже занесені до електронної системи або відповідних реєстрів.

Процес реєстрації прав на початок будівництва виконуватимуть нотаріуси та державні реєстратори речових прав на нерухоме майно, а функцію перевірки відповідності проєктної документації нормам ДБН та іншим передадуть спеціалізованим експертним організаціям, до яких передбачать посилену кримінальну, адміністративну і майнову відповідальність.   

За словами ініціаторки законопроєктів, електронна система зможе автоматично блокувати дії нечесних забудовників, які раніше користувалися підробленими печатками та експертними звітами. Також проєкти передбачають механізми захисту історичних пам’яток. 

Реформування містобудівної діяльності допоможе не лише оздоровити ринок, але й пришвидшить реалізацію інфраструктурної програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", зазначила Шуляк.

Нагадаємо, раніше заступник голови Офісу президента, координатор програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко розповів, що цього року в рамках президентської програми побудують та відремонтують 95 шкіл, 70 садочків, 80 стадіонів, 29 басейнів та 177 приймальних відділень по всій країні.