Зовнішньополітичне відомство ЄС підготує доповідь з цього питання / фото: REUTERS

Європейський Союз вважає, що Росія намагається поступово інтегрувати тимчасово окуповані території Донбасу і розглядає варіанти підтримки України.

За даними Bloomberg, про це йдеться в документі, який на цьому тижні ЄС представив державам-членам, передає "Європейська правда".

Зокрема, в Євросоюзі нагадують про організацію незаконних виборів на окупованих територіях і видачу паспортів РФ місцевим жителям, що "направлено на фактичну інтеграцію непідконтрольних уряду територій України в Росію".

Відео дня

Читайте такожПосол: ЄС вчиться в України, як протидіяти гібридній агресії

Згідно з повідомленням, зовнішньополітичне відомство ЄС підготує доповідь з цього питання. Також в документи представлені варіанти, які Європейський Союз може застосувати для підтримки України:

  • посилення підтримки в боротьбі з "гібридними загрозами, включаючи протидію кіберзагрозам і дезінформації";
  • допомога українській програмі вакцинації від коронавірусу, "особливо вразливим групам, щоб уникнути подальшого ослаблення країни через тривалу медико-санітарну та соціально-економічну кризу";
  • підвищення енергетичної безпеки для зниження залежності від Росії;
  • посилення заходів щодо відмови у визнанні російських паспортів, виданих жителям Криму та окремих районів Донбасу;
  • розгляд питання про дозвіл України брати участь у деяких проектах ЄС у галузі безпеки.

Відомо, що посли Євросоюзу в Комітеті з економічної політики і безпеки під час обговорення цього документа розійшлися в думках. Одна група в цілому підтримала терміни і зміст документа. Інша група заявила, що в пропозиціях не приділяється достатньої уваги реформам, які Україна повинна здійснити сама.

Читайте такожРосія збирається відкрити в ОРДЛО дільниці для голосування на виборах до Держдуми - правозахисники

Російські паспорти на окупованих територіях

  • 24 Квітня 2019 року президент Росії Володимир Путін підписав указ, який спрощує процес отримання російських паспортів жителями ОРДЛО. Перші паспорти за цією системою були видані 14 липня.
  • Видача документів проводиться в Ростовській області.
  • Східна правозахисна група повідомляла, що станом на листопад 2020 року за спрощеною системою паспорти РФ отримали понад 164 тис. українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донбасу.
  • Кабінет Міністрів України розширив перелік російських паспортів, які не визнаються українською стороною.
  • Раніше в Росії заявили, що майже 530 тисяч жителів Донбасу отримали російські паспорти.