Зеленський підписав закон про можливість заочного кримінального переслідування осіб в Росії або на ТОТ / фото president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон, яким запроваджується можливість заочного кримінального переслідування осіб, які перебувають в Російській Федерації або на тимчасово окупованих територіях України.

Як повідомила прес-служба глави держави, цей документ покликаний забезпечити невідворотність покарання громадян, які вчинили кримінальне правопорушення та переховуються від слідства.

Читайте такожПідозра Медведчуку. Чи буде затримання і вирок

Відео дня

"Згідно з українським законодавством, щоб почати щодо втікача спеціальне досудове розслідування чи спеціальне судове провадження, його мають оголосити в міжнародний розшук. Але Інтерпол іноді відмовляє Україні в оголошенні у міжнародний розшук певних осіб, мотивуючи такі свої рішення наявністю ознак політичного переслідування. Суди, зі свого боку, пов’язують оголошення у міжнародний розшук з моментом виставлення Інтерполом "червоної картки" та, як наслідок, відмовляють у задоволенні клопотань про спеціальне досудове розслідування", - розповіли в ОП.

Закон, що його підписав президент, змінює підхід та визначає дві підстави для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження:

  • якщо підозрюваного оголошено в міжнародний розшук;
  • якщо підозрюваний безпідставно ухиляється від явки на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду (за умови його належного повідомлення про такий виклик) та перебуває на території держави-агресора або на тимчасово окупованих територіях України.

Слідчий суддя може заочно заарештувати такого підозрюваного.

Документ також визначає перелік статей Кримінального кодексу України, за якими може здійснюватися спеціальне досудове розслідування. Судовий розгляд щодо обвинувачених у таких кримінальних провадженнях може здійснюватися за їхньої відсутності (in absentia). Винятком є неповнолітні, які переховуються від слідства на тимчасово окупованій території України, на території держави-агресора або оголошені в міжнародний розшук.

Також закон запроваджує обов’язкову публікацію в загальнодержавних ЗМІ та на офіційному сайті Офісу генерального прокурора відомостей щодо підозрюваних, стосовно яких розпочато спеціальне досудове розслідування, не пізніше 24 годин після отримання відповідної ухвали суду.

Якщо після початку спеціального судового провадження обвинувачений з'явився або був доставлений до суду, з цього моменту судовий розгляд продовжується за загальними правилами Кримінального процесуального кодексу України.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Зміни до Кримінального процесуального кодексу України

  •  27 квітня ВР ухвалила закон про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку із здійсненням спеціального досудового розслідування (№2164).
  • За словами генпрокурора Ірини Венедіктової, в Офісі генпрокурора завдяки ухваленню цього закону до кінця року планують завершити основні "справи Майдану".
  • Генпрокурор пояснила, що закон також дозволить антикорупційним органам притягувати до відповідальності винних топ-корупціонерів часів президентства Віктора Януковича, дасть можливість пришвидшити розгляд кримінальних справ про події в Іловайську та Дебальцевому, стосовно ватажків "ЛНР/ДНР", а також щодо катувань у в'язниці "Ізоляція" в окупованому Донецьку.