Сьогодні Україна відзначає День пам'яті жертв геноциду кримських татар / фото УНІАН

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону «Про корінні народи України» (№ 5506).

Про це повідомили в прес-службі глави держави.

«Цей документ визначає права корінних народів України та особливості їхньої реалізації задля сприяння консолідації та розвитку української нації, а також розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності таких народів», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУ столиці відкрили інсталяцію "Світанок" як нагадування про депортацію кримчан (відео)

Окупація Криму та День пам'яті жертв геноциду кримських татар

  • Росія окупувала український Крим, ввівши на півострів своїх військових й організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловились за приєднання Криму до РФ.
  • 20 лютого 2014 року Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії.
  • 18 травня в Україні відзначається День пам'яті жертв геноциду кримських татар, а також як День боротьби за права кримськотатарського народу.
  • Саме цього дня 1944 року розпочалася операція з депортації кримськотатарського народу сталінським режимом. За даними Українського інституту національної пам'яті, у травні-червні 1944 року з Криму у спецпоселення і табори депортували 200 тисяч кримських татар. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинули понад 30 тис. кримських татар.