REUTERS

У Росії кожен десятий громадянин заявив, що його катували силовики, при цьому 40% громадян виступає проти заборони катувань.

Про це свідчать результати опитування «Левада-центру», проведеного за замовленням правозахисної організації «Комітет проти тортур», повідомляє «Коммерсантъ».

Правозахисники виявили, що суспільство не готове вимагати від влади повної заборони катувань: значна кількість росіян впевнена, що боротьба з насильством вдарить по розкриттю злочинів, а третина допускає його застосування.

Відео дня

Читайте також"Хто неруського привів? Американець - вільний!" - московські силовики відзначилися на акції своїм русофобством (відео)

В опитуванні брали участь 3400 осіб у 53 регіонах.

За даними опитування, в суперечки з силовиками вступала чверть росіян. Кожен третій конфлікт з силовиками супроводжувалося насильством або його погрозами. Але при цьому третина з тих, хто лише одного разу вступав у конфлікт з силовиками, також повідомляв про насильство.

«Ці цифри - страшне підтвердження того, що співробітники правоохоронних органів застосовують насильство до затриманого, і застосовують його нерідко», - підкреслили в «Левада-центрі».

Більшість тих, хто розповів про насильство, опинялися в ролі жертви при затриманні, встановленні особистості та допиті.

Десята частина опитаних заявила, що їх катували. 75% тих, хто заявив про тортури, пояснили, що насильство застосовувалося для приниження та залякування. Також в половині випадків силовики катували з метою отримати свідчення або іншу інформацію від затриманих. У третині випадків затримані вважають, що їх піддавали насильству для покарання.

Деякі респонденти відзначили, що силовики також впливали на їх близьких. У кожному четвертому конфлікті з силовиками на родичів респондентів чинився тиск, і майже в половині випадків, коли до людей застосовувалися тортури, таке ж насильство застосовувалося і до їх близьких.

«Це розширює коло осіб, постраждалих від свавілля», - відзначають дослідники.

Юрист Комітету проти тортур Дмитро Казаков виділяє відповіді, що показують ставлення громадян до тортур. З одного боку, близько 60% опитаних вважають тортури неприпустимими, але лише третина готові відстоювати свої права. З іншого, досить великий відсоток опитаних (майже 30%) допускають застосування тортур у виняткових випадках заради порятунку чужого життя і стосовно до тих, хто вчинив тяжкий насильницький злочин, а 39% вважають, що боротьба з тортурами вдарить по розкриваності злочинів.