Габишева обманом примусили підписати згоду на обстеження у психдиспансері / фото flashsiberia.com

Шамана з Якутії Олександра Габишева, який ішов пішки до Москви «виганяти Путіна» з Кремля, звинувачують у публічних закликах до екстремістської діяльності.

Про це Сибирь. Реалии повідомив координатор правозахисного руху «Открытая Россия» Олексій Прянішніков, зазначивши про серйозні порушення при затриманні чоловіка.

Читайте такожКремль прокоментував затримання шамана, який планував вигнати Путіна з Москви

Відео дня

За його словами, Габишева примусили підписати згоду на обстеження у психдиспансері в обмін на підписку про невиїзд.

«Звісно, це незаконно – вони повинні були вимагати це через суд. Плюс до всього – нічне затримання і відмови усіх відомств – ФСБ, МВС, Слідкому – відповідати на наші офіційні запити про місце перебування Габишева, тобто фактично спроби його сховати – безумовне порушення», – сказав він.

Правозахисник упевнений, що таким чином влада намагається зменшити резонанс, але отримує зворотній ефект, «і нічому не вчаться, наступають на ті ж граблі».

Зараз із Габишевим працюють два юристи організації. Планується подання заяви про відмову проходити обстеження, згода на яке була отримана незаконним шляхом.

«Вони намагаються змусити його самоізолюватися», – додав Прянішніков.

Шаман Олександр Габишев пішки вирушив з Якутії до Москви навесні цього року.

«Він (Бог) вказав на шлях. Ось він (Путін) – ворог твій. Вижени його», – говорив про мету походу сам Габишев в одному з інтерв'ю.