/ lenta-ua.net

Старт ракети-носія "Дельта-2", яка вивела апарат на орбіту, відбувся в 6 годин 23 хвилини за місцевим часом з бази ВПС Ванденберг у Каліфорнії, передає ТАСС.

Як повідомило НАСА, супутник успішно вийшов на задану орбіту, розкрив сонячні батареї і розгорнув їх у бік Сонця. За словами фахівців, зв'язок з апаратом встановлений, "первинні телеметричні дані показали, що з ним все нормально".

Це перший запуск наукового супутника НАСА в нинішньому році. Він був запланований ще на 29 січня, але двічі переносився на добу. Спочатку його довелося відкласти через занадто сильний вітер у верхніх шарах атмосфери, а потім - через невеликі технічні проблеми з ракетою-носієм.

Відео дня

Читайте такожNASA: астероїд, що наблизився до Землі, має супутник

Американські вчені розраховують, що дані, які зможе передавати на Землю новий супутник, будуть мати важливе значення для сільського господарства та метеорології. За словами керівника цього проекту в науковому управлінні НАСА Крістін Бонніксен, "така інформація допоможе в укладанні прогнозів погоди і передбаченні різних стихійних лих, включаючи посухи та повені".

Крім того, сказала експерт, "виміри вологості грунту дозволять розширити наше уявлення про формування клімату", в тому числі, про процес кругообігу води та його зв'язок з енергетичним та тепловим обміном на Землі.

Як розповів співробітник Лабораторії реактивного руху в Пассадині Кент Келлог, з допомогою своїх приладів супутник буде "заглядати" з космосу вглиб ґрунту на 5 см і вимірювати рівень його вологості.