REUTERS

Американські вчені отримали днями результати нових досліджень, згідно з якими проблеми танення льодів в Арктиці набувають усе гострішого характеру. Настільки сильна зміна клімату призвела до стрімкого скорочення площі льодового покриття в Північному Льодовитому океані, пише ТАСС.

Двоє вчених, Рон Ліндсей і Аксель Швайгер із Вашингтонського університету, зібрали і проаналізували інформацію про таненні в цьому регіоні льодовиків за останні 40 років.

"У нас був доступ до всіх необхідних даних із супутників, літаків, кораблів і навіть підводних човнів, завдяки яким ми з'ясували, що крижаний покрив в Арктиці зменшилася на 65%", - зазначає у своїй роботі Ліндсей.

Відео дня

Однак, в ході більш детального аналізу всієї зібраної інформації, наукові співробітники переконалися в тому, що, починаючи з 2000 року, процес скорочення площі льоду в найхолоднішому океані планети став нарощувати темпи.

"У сьогоднішніх умовах льодове покриття Арктичного басейну буде скорочуватися по 45 см за 10 років. Лід буде танути на очах. Безумовно ми знали, що це відбувається, але раніше ми не мали поняття, наскільки швидкий процес танення льодовиків", - говорять вчені.

Читайте такожНауковці показали, як змінювалися арктичні льоди протягом 27 років (відео)

У 2017 році представники Національного управління з аеронавтики і космічного простору США (НАСА) планують запустити на навколоземну орбіту науковий супутник ICESat-2. Космічний апарат з допомогою лазерної системи буде вивчати зміни клімату на планеті і збирати дані про пересування криги на полюсах. Вартість апарату становить понад $96 млн. Планується, що він буде працювати на орбіті від трьох до семи років.